Menu
EUs utenrikssjef Josep Borrell sier utenriksministrene i unionen vurderer nye sanksjoner mot Russland. Bildet er fra en pressekonferanse i New York tidligere onsdag. Foto: Julia Nikhinson / AP / NTB

EU og G7-landene vurderer nye sanksjoner mot Russland

EUs utenriksministre vurderer innføring av nye sanksjoner mot Russland, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell. G7-landene vil også ha ytterligere tiltak.

Av NTB | 22.09.2022 11:10:48

Politikk: Borrell kom med uttalelsen rett etter at EUs utenriksministermøte ble avsluttet i New York natt til torsdag norsk tid.

– Vi skal se på og innføre nye restriktive tiltak, både på personnivå og sektornivå, sa Borrell til pressen etter møtet.

Han la til at en endelig beslutning må tas på et formelt møte.

Danmarks utenriksminister Jeppe Kofod oppfordrer etter møtet til at nye sanksjoner blir innført. Han sier til Ritzau at det bør skje så raskt som mulig.

I en uttalelse onsdag kveld kom de med skarp kritikk av Russlands eskalering i Ukraina og gikk hardt ut mot Putins «uansvarlige kjernefysiske retorikk».

– G7 vil søke ytterligere målrettede sanksjoner og er forpliktet til å fortsette det økonomiske og politiske presset mot Russland, sa de i en uttalelse etter møtet, som foregikk på sidelinjen av FNs hovedforsamling i New York.

Ministrene gjentok også et løfte gitt i begynnelsen av september om å innføre et pristak på russisk olje, og oppfordret Russland til å gi Ukraina tilbake kontrollen over atomkraftverket i Zaporizjzja.

G7- landende består av de sju rikeste demokratiske industrilandene i verden, det vil si Canada, Frankrike, Italia, Japan, Storbritannia, Tyskland og USA.

Det var Borrell som hasteinnkalte til møtet mellom EUs utenriksministre onsdag, som ble holdt i New York ettersom statsrådene er til stede der i forbindelse med FNs høynivåuke.

Bakgrunnen er at Russlands president Vladimir Putin tidligere onsdag varslet delvis mobilisering av rundt 300.000 reservister som han vil sende inn i krigen i Ukraina.

Borrell anklaget tidligere onsdag Putin for å true verdensfreden og kalte det en «alvorlig eskalering» da den russiske presidenten kom med atomtrusler tidligere på dagen.

Putin uttalte blant annet at han ville bruke alle midler til rådighet for å beskytte Russland, og at alle som kritiserer landet, burde huske at Russland har «ødeleggelsesvåpen».

G7-landenes utenriksministre varslet også at de vil innføre ytterligere sanksjoner mot Russland.

EU og G7-landene har fra før innført en rekke sanksjoner som har til mål å legge press på Russlands president Vladimir Putin.