Menu
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen ankommer toppmøtet i Brussel. Foto: Olivier Hoslet, Pool via AP / NTB

Strenge reaksjoner mot Hviterussland

EU-ledere vil be om at EU-baserte flyselskap unngår å fly over Hviterussland. Hviterussiske flyselskaper skal dessuten nektes å fly over EU-land.

Av NTB | 24.05.2021 20:23:36

Økonomi og næringsliv: I et utkast som nyhetsbyrået Reuters har fått tak i, står det også at de vil forby hviterussiske flyselskap å bruke flyplasser i EU.

Forslagene vil bli lagt fram på EU-toppmøtet mandag kveld. Ifølge EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen må president Aleksandr Lukasjenko og hans regime «forstå at dette vil få alvorlige konsekvenser».

Reaksjonene kommer etter at et Ryanair-fly ble tvunget til å lande i Hviterusslands hovedstad Minsk søndag. Flyet var på vei fra Aten til Vilnius. Om bord var en hviterussisk aktivist og journalist som har bodd i eksil i Litauen, og som hviterussiske myndigheter har siktet for forræderi. Han ble pågrepet rett etter at flyet hadde landet.

Det ligger også an til at EU-landene vil vedta flere sanksjoner mot en rekke hviterussiske tjenestemenn.

Reuters melder dessuten at EU-lederne vil be Den internasjonale organisasjonen for sivil luftfart (ICAO) om å gjennomføre en rask granskning av søndagens hendelse.

Vestlige land har reagert svært sterkt på hendelsen, og Lukasjenko anklages for å ha «kapret» flyet.

Hviterussland sa mandag at flyet måtte lande på grunn av en trussel fra palestinske Hamas, en forklaring som vestlige ledere ikke fester lit til

– Så i kveld vil vi diskutere alternativer, ulike sanksjonsalternativer, sa von de Leyen da EU-lederne ankom Brussel mandag.

ICAO, som er en FN-organisasjon, melder mandag kveld at det er innkalt til et hastemøte torsdag for å diskutere saken.

(©NTB)

Flere nyheter: