Menu
EUs medlemsland er enige om å innføre 30 dagers innreiseforbud., opplyser Tysklands statsminister Angela Merkel. Foto: AP / NTB scanpix

EU-landene stenger grensene i 30 dager

EUs stats- og regjeringssjefer er enige om å innføre 30 dagers innreiseforbud til unionen. Norge er blant få land som får unntak fra forbudet.

Av NTB | 17.03.2020 20:46:58

Politikk: EU-lederne vedtok innreiseforbudet på et hastemøte via videolink på tirsdag.

– Vi ble enige om å styrker våre yttergrenser ved å innføre en samkjørt, midlertidig restriksjon for ikke-essensielle innreiser til EU, opplyste EU-president Charles Michel etter møtet.

Kun borgere fra EFTA-land og Storbritannia får unntak fra innreiseforbudet. Det inkluderer Norge. Forbudet trer i kraft fra torsdag av.

Tysklands statsminister Angela Merkel opplyser at EU-landene samtidig skal koordinere innsatsen for å få hentet hjem EU-borgere som er strandet i utlandet.

– For å beskytte oss selv og stoppe spredning av viruset, men også for å bevare helsevesenet vårt, har vi tatt en felles beslutning mellom europeiske ledere. Fra klokka 12 i morgen blir grensene ved inngangen til EU og Schengen-området stengt. Alle reiser til europeiske land og EU vil bli stoppet, sa Macron.

På tirsdagens møte ble det imidlertid bestemt at innreiseforbudet trer i kraft torsdag.

Schengen-området består av EU-landene, Norge, Island, Sveits og Liechtenstein. EU-landene Irland, Romania, Kroatia, Bulgaria og Kypros er likevel ikke omfattet.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen har understreket viktigheten av å sikre forsyninger av viktige varer som medisiner, men også av mat og deler som fabrikker er avhengige av.

Frankrikes president Emmanuel Macron hevdet alt mandag at EU hadde besluttet å stenge grensene i Schengen-området.

Flere europeiske land, blant dem Tyskland og Frankrike, har alt innført streng grensekontroll, men understreker at det fortsatt er åpent for varetransport og pendlere.

Flere nyheter: