Menu
EU-president Charles Michel (t.v.), Frankrikes president Emmanuel Macron og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen etter toppmøtet på Versailles-slottet fredag. Foto: Michel Euler / AP / NTB

EU-landene enige om mer militær hjelp til Ukraina

Landene i EU skal være enige om å bruke ytterligere 500 millioner euro på militær støtte til Ukraina. Samtidig stanses salg av luksusvarer til Russland.

Av NTB | 11.03.2022 16:25:10

Politikk: EU-president Charles Michel kunngjorde den opptrappede militære støtten fredag etter EU-toppmøtet på Versailles-slottet utenfor Paris. Summen tilsvarer nesten 5 milliarder kroner.

Også i forrige uke vedtok EU-landene å bruke 500 millioner euro på militær hjelp til Ukraina. Dette var første gang i EUs historie at unionen besluttet å finansiere leveranser av våpen og utstyr til et ikke-EU-land utsatt for en invasjon.

Samtidig stanser EU eksporten av europeiske luksusvarer til Russland. Dette er et «direkte slag mot den russiske eliten», ifølge EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen.

Andre nye sanksjoner blir også vurdert. Men foreløpig er det ikke helt avgjort hva en fjerde sanksjonspakke vil omfatte.

Både Tyskland og andre EU-land er sterkt avhengige av russiske naturgass, og EU har foreløpig ikke varslet full stans i importen av russisk olje og gass.

EU-kommisjonen vil imidlertid legge fram et forslag om å bli uavhengig av russisk gass, olje og kull innen 2027.

EUs utenrikssjef Josep Borrell sier det var han som foreslo å doble den militære støtten og at dette kommer til å skje umiddelbart.

Ikke navngitte kilder sier til nyhetsbyrået DPA at EU – i likhet med USA – vurderer å oppheve Russlands status som en «foretrukket handelspartner».

Flere nyheter: