Menu
I London innføres det nå enda strengere koronatiltak etter funn av en ny og mer smittsom variant av viruset. Foto: Alberto Pezzali / AP / NTB

EU-land stenger grensene for reisende fra Storbritannia

Flere europeiske land innfører innreisenekt for reisende fra Storbritannia, der det er oppdaget en ny koronavariant. Norge vurderer behovet for tiltak.

Av NTB | 20.12.2020 14:53:10

Medisin og helse: Både Belgia, Nederland og Italia innfører begrensninger og forbud for reisende fra Storbritannia.

Den nederlandske regjeringen har besluttet å stanse alle flygninger fra Storbritannia fra søndag og foreløpig fram til 1. januar.

Belgia har stengt grensene fullstendig i minst et døgn, opplyste statsminister Alexander De Croo søndag.

Også Italia melder at de stanser aller flygninger, mens Tyskland vurderer forbud, har en regjeringskilde opplyst til nyhetsbyrået DPA.

Det er funnet over 1.000 tilfeller av den nye varianten, som kan være opp til 70 prosent mer smittsom enn det vanlige koronaviruset.

Storbritannias helseminister Matt Hancock har opplyst at den nye virusvarianten har kommet ut av kontroll. Han ber alle som befinner seg i de rammede områdene, om å oppføre seg som om de har viruset.

– Det kommer til å bli veldig vanskelig å holde situasjonen under kontroll til massevaksinasjonen er i gang, sa helseministeren i et intervju med Sky News søndag.

De nye tiltakene innebærer blant annet stenging av alle butikker og forretninger som ikke er helt nødvendige, og krav om at folk må holde seg hjemme.

Statsminister Boris Johnson understrekte lørdag at millioner nå må kansellere juleplanene sine.

Norske helsemyndigheter vurderer nå ytterligere innstramminger for å unngå at den nye virusvarianten i Storbritannia sprer seg i Norge.

– Det er viktig at vi handler raskt for å prøve å unngå at denne virusvarianten kommer til Norge og spres videre innenlands her, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.

– Det er viktig at alle som har ankommet fra Storbritannia de siste 14 dager etterlever karantenereglene. Vi har strenge innreisetiltak, men vurderer nå om det er nødvendig å sette inn ytterligere tiltak, legger han til.

Etter flere møter i regjeringen fredag kveld og lørdag kunngjorde Storbritannias statsminister Boris Johnson nye smitteverntiltak i London i regionen Sørøst-England. Det betyr i praksis så godt som full nedstengning.

I Danmark er det funnet ni tilfeller av den nye varianten, og i Nederland ett.

(©NTB)

Flere nyheter: