Menu
EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen informerte om EUs innsats for å sikre leveranser av naturgass i EU-parlamentet onsdag. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB

EU-kommisjonen: Har tilgang på nok gass i vinter

EU-landene har nå tilgang på tilstrekkelige mengder gass, selv om Russland begrenser leveransene, mener EU-kommisjonen.

Av NTB | 16.02.2022 10:57:04

Krig og konflikter: Kommisjonens leder Ursula von der Leyen viste onsdag til innsatsen som er gjort for å finne alternative gasseksportører.

– Modellene våre viser, med alle tiltakene vi har iverksatt, at vi nå er på den sikre siden denne vinteren, sa von der Leyen i EU-parlamentet i Strasbourg.

Russland er den største eksportøren av naturgass til EU, mens Norge ligger på andre plass. Det siste halvåret er Russland blitt beskyldt for å bremse leveransene av politiske årsaker.

Hvis Russland angriper Ukraina – tross russiske forsikringer om at dette ikke vil skje – vil Vesten forsøke å straffe Russland med nye sanksjoner. I EU er det bekymring for at Russland da kan svare med å stanse gasseksporten fullstendig.

I verste fall kan dette utløse full energikrise og enda høyere priser på naturgass og strøm.

Ursula von der Leyen sier EU klarte å sikre seg rekordleveranser av flytende naturgass (LNG) i januar.

– I løpet av de siste ukene har vi sett på alle mulige scenarioer i tilfelle Russland velger å hindre gassleveransene til EU helt eller delvis, sier hun.

EU-kommisjonens leder mener leveransene fra det statlige russiske energiselskapet Gazprom allerede er redusert.

– Denne atferden har allerede skadet Russlands troverdighet som energileverandør, sier hun.

Norge har imidlertid ikke kapasitet til å levere mye mer. Derfor har EU, med støtte fra USA, jobbet med å finne produsenter andre steder i verden som kan trappe opp sine leveranser.

En intens leting etter alternative gassleverandører har derfor pågått. EU-kommisjonen og USA har hatt samtaler med blant andre Egypt og Qatar.

(©NTB)

Flere nyheter: