Menu
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen hadde kledd seg i fargene til det ukrainske flagget da hun fredag la fram kommisjonens anbefaling om å gi Ukraina kandidatstatus i EU. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB

EU-kommisjonen anbefaler at Ukraina blir kandidatland

EU-kommisjonen vil gi Ukraina og Moldova status som kandidatland i EU. Volodymyr Zelenskyj hyller beslutningen.

Av NTB | 17.06.2022 12:16:00

Fritid: Anbefalingen ble kunngjort fredag av kommisjonens leder Ursula von der Leyen og kommissær Oliver Varhely, som har ansvar for utvidelser av EU.

– Ukraina har tydelig vist sine ambisjoner og ønsker om på leve opp til europeiske standarder. I flere år har de gradvis nærmet seg EU. De har også deltatt i EU-programmer og har et robust demokrati, sier von der Leyen.

EU-kommisjonen vil også gi kandidatstatus til Moldova, men foreløpig ikke til Georgia, opplyste von der Leyen.

Det er i tråd med ønskene til blant annet Sverige, som har ønsket Ukraina og Moldova som kandidatland, men ikke Georgia.

Utenriksminister Dmytro Kuleba sier vi nå er vitne til europeisk historie.

– Dette er tydelig bevis på europeisk lederskap og en enorm vitamininnsprøytning for videre utvikling i Ukraina, sier han.

Også Moldova hyller anbefalingen om å gi landet kandidatstatus og kaller det «et viktig øyeblikk».

– Flere endringer er på gang, og vi følger naturligvis nøye med, sier Kreml-talsmann Dmitrij Peskov.

Utenriksdepartementets talsperson Maria Zakharova var betydelig skarpere i sin kommentar:

– Vi har sett hvordan vesten i mange år har manipulert tanken om å involvere Ukraina i deres integreringsstrukturer, sier hun, ifølge russiske medier. Hun legger til at Ukraina blir «verre og verre».

Peskov sier også at russiske myndigheter er oppmerksomme på «styrkingen av forsvarselementet i EU». Russland har tidligere anklaget EU for å endre seg fra å være en økonomisk allianse til å bli «en aggressiv militant aktør».

– Dette er selvfølgelig under forutsetning av at landet gjennomfører en rekke nødvendige reformer, sa hun.

Ukraina må gjøre mer for å styrke rettsvesenet og bekjempe korrupsjon, presiserte EU-toppen. Hun etterlyste også en forsterket innsats mot oligarker og at Ukraina vedtar loven om beskyttelse av nasjonale minoriteter.

Ifølge von der Leyen har Ukraina vist vilje til å gjennomføre det nødvendige reformarbeidet. Hun forteller at dette var tema da hun møtte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kyiv tidligere i måneden.

Det å bli kandidatland er kun første steg på veien mot fullt EU-medlemskap. Denne prosessen er komplisert og kan ta flere år.

Dagen før kunngjorde lederne for EU-tungvekterne Tyskland, Frankrike og Italia, samt Romania, at de umiddelbart vil gi Ukraina status som kandidatland. Uttalelsen kom under et besøk til Ukrainas hovedstad Kyiv.

– Dette er første skritt på vei mot EU-medlemskap og vil helt sikkert bringe oss nærmere seier, skriver Volodymyr Zelenskyj i sosiale medier. Han sier han er takknemlig overfor kommisjonsleder Ursula von der Leyen og «ethvert EU-medlem for denne historiske avgjørelsen».

Reaksjonen fra Russland var først dempet, men Kreml sier de vil følge utviklingen.

Selv om Ukraina nå er et skritt nærmere EU-medlemskap, kom von der Leyen med et viktig forbehold da hun la fram kommisjonens anbefaling:

Forrige uke vedtok EU-parlamentet en resolusjon som tar til orde for at Ukraina blir kandidatland. Ukrainas kandidatstatus er også ventet å bli tema når EU-lederne samler seg til toppmøte neste uke.

(©NTB)