Menu
Den nye EU-tollen er et svar på USAs ulovlige subsidier av Boeing. Arkivfoto: Ted S. Warren / AP / NTB

EU innfører toll på amerikansk ketsjup og rom

EU har vedtatt å innføre toll på varer verdt opptil 4 milliarder dollar fra USA som svar på landets ulovlige subsidier av flyprodusenten Boeing.

Av NTB | 09.11.2020 21:23:11

Økonomi og næringsliv: Varene som rammes, er fly og kjøretøy, men også ketsjup, rom, vodka og spillkonsoller.

– USA innførte toll etter WTOs vedtak i Airbus-saken. Nå har vi en avgjørelse i Boeing-saken, som tillater at vi innfører toll, og det kommer vi til å gjøre, sier Valdis Dombrovskis, som er visepresident i EU-kommisjonen.

Det formelle vedtaket ble fattet på et handelsministermøte mandag. Verdens handelsorganisasjon (WTO) kom med sin kjennelse for en måned siden, men EU har ventet med å innføre tollen på opptil 4 milliarder dollar i året.

Tysklands økonomiminister Peter Altmaier har fortsatt håp om at den nye administrasjonen i USA vil gjøre det enklere å finne en løsning på problemet.

– Under forhandlingene ble det klart at det store flertallet av landene så på valget som en mulighet for å omkalibrere handelsrelasjonene og løse handelskonflikter med USA, sa han.

Konflikten om statsstøtte til de to flyprodusentene har pågått i 16 år. Frontene er blitt ytterligere tilspisset under president Donald Trump.

Da WTO for et drøyt år siden konkluderte med at EU hadde gitt ulovlige subsidier til Airbus, svarte USA med toll på 7,5 milliarder dollar. Tollen dekket blant annet Airbus-fly, men også ost, vin og whisky.

De ønsket å unngå å bli beskyldt for mulig påvirkning av valget i USA. Etter at Joe Biden vant presidentvalget, spekulerte enkelte på om EU ville utsette tollvedtaket, ettersom Biden anses som mer frihandel- og EU-vennlig.

Dombrovskis sa i oktober at EU helst ville ha en forhandlingsløsning og «unngå ødeleggende runder med tiltak og mottiltak».

(©NTB)

Flere nyheter: