Menu
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, her under en pressekonferanse i Brussel tidligere i måneden. Foto: John Thys / AP / NTB

EU innfører eksportkontroll for vaksiner til Norge

EU-kommisjonen har fjernet Norge fra listen over land som er unntatt fra EUs eksportkontroll for vaksiner.

Av NTB | 24.03.2021 19:53:26

Medisin og helse: Norge og 16 andre land innlemmes nå i eksportkontrollen som EU har innført for å forhindre at vaksine mot covid-19 forsvinner ut av unionen på bekostning av europeere.

Samtidig gjør EU-kommisjonen flere innstramminger i eksportreglene.

– Mens medlemslandene våre står overfor en tredje bølge av pandemien og ikke alle selskaper leverer på sine kontrakter, er EU den eneste store OECD-produsenten som fortsetter å eksportere vaksine i stor skala til titalls land, påpeker EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i en pressemelding.

Hun gjør det klart at eksporten må gå begge veier hvis den skal fortsette.

Bakteppet for innstrammingen er en langvarig krangel med Storbritannia. Mens EU selv har tillatt eksport av rundt ti millioner vaksinedoser til britene, har EU ikke fått noe i retur.

* Gjensidighet: Har mottakerlandet egne eksportbegrensninger for vaksiner?

* Forholdsmessighet: Er smittesituasjonen i mottakerlandet bedre eller verre enn i EU?

– EU står overfor en veldig alvorlig smittesituasjon og har en betydelig eksport til land som har en mindre alvorlig smittesituasjon enn vår, og som er kommet lenger i vaksineringen enn oss, sa EU-kommisjonens visepresident Valdis Dombrovskis da de nye reglene ble presentert onsdag ettermiddag.

Uten å nevne Storbritannia direkte påpekte han at EU også har eksportert til land som har produksjonskapasitet selv.

– Men når disse landene ikke eksporterer til EU, er det ingen gjensidighet, sa han.

– Jeg synes ikke at blokader av verken vaksiner eller vaksineingredienser gir mening, og jeg tror at skaden fra blokader på lang sikt kan bli betydelig, sa statsministeren i Parlamentet etter at EU-kommisjonen kunngjorde regelskjerpingen.

– Overfor alle som vurderer en blokade, eller å forstyrre forsyningskjedene, vil jeg påpeke at selskaper kan komme til å se på slike handlinger og trekke egne konklusjoner om hvorvidt det er lurt å investere i land der vilkårlige blokader blir innført, sa Johnson.

Men senere onsdag kveld sendte EU-kommisjonen og Storbritannia ut en felles uttalelse der de ga inntrykk av å ville dempe temperaturen.

– Gitt vår avhengighet av hverandre, arbeider vi nå med spesifikke skritt som vi kan ta på kort, middels og lang sikt for å skape en vinn-vinn-situasjon og øke vaksineforsyningen for alle våre borgere, heter i uttalelsen fra Brussel og London.

– Jeg har i dag fått bekreftet fra kommisjonspresident Ursula von der Leyen at vaksiner vil gå på vanlig måte fra EU til Norge via Sverige, sier hun i en skriftlig kommentar til NTB.

Når også Norge og 16 andre land nå inkluderes i eksportkontrollen, er det ifølge Dombrovskis for å sikre at regelverket ikke omgås ved at eksport sluses gjennom disse landene.

– Hovedformålet med denne justeringen er å sikre mer åpenhet om eksporten og få et mer fullstendig bilde av hva som skjer utenfor EU, sa han.

I det nye regelverket, som ble lagt fram etter kommisjonens ukentlige møte onsdag, fastslås det at medlemslandene og kommisjonen fra nå av skal ta to nye hensyn ved eksport av vaksiner til andre land:

Britenes statsminister Boris Johnson advarte onsdag om at eksportkontrollen kan føre til langvarige konsekvenser.

Ifølge utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) blir det ingen endring for Norge.

Flere nyheter: