Menu
Østerrikes statsminister Sebastian Kurz gikk ikke med på EUs vaksinefordeling torsdag. Foto: Ronald Zak / AP / NTB

EU ikke helt enige om vaksineomfordeling

EU-landene kom ikke fram til en felles fordeling av ti millioner ekstra vaksinedoser fra Pfizer-Biontech torsdag. Istedenfor blir det en todelt løsning.

Av NTB | 01.04.2021 19:24:57

Medisin og helse: Legemiddelselskapet har lovet å levere ti millioner sårt tiltrengte doser innen utgangen av juni, framfor senere i år. Spørsmålet var om man skulle forandre på den tidligere vaksineformelen, som fordeler doser etter landenes befolkning.

24 av EU-landene vil fordele dosene etter en mer solidarisk formel enn før, der fem land som lider ekstra mye under pandemien, vil få en større andel av dosene enn ellers. Det dreier seg om Bulgaria, Kroatia, Slovenia, Latvia og Estland. Til gjengjeld vil for eksempel Tyskland få 500.000 færre av disse dosene enn de ville fått ellers.

Slovenia, Tsjekkia og Østerrike var ikke enige i denne fordelingen og får doser etter den gamle formelen. Uenigheten begynte med kritikk fra Østerrikes statsminister, Sebastian Kurz. Østerrike benyttet ikke alle sine doser umiddelbart, og disse dosene ble så kjøpt opp av andre EU-land. Dette har ifølge Kurz ført til at Østerrike blir hengende bak.

Imidlertid viser tall at landet slett ikke er blant dem som ligger verst an, og ved utgangen av forrige uke hadde 17,8 prosent av landets voksne befolkning fått minst én dose.

(©NTB)

Flere nyheter: