Menu
Flere land blokkerer nå eksport av AstraZeneca-vaksinen til EU. Nå pågår en hissig debatt mellom EU-landene om hva reaksjonen bør være. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

EU i harnisk over eksportnekt av AstraZeneca-vaksiner

Mens EU har eksportert over 34 millioner vaksinedoser til en rekke land, nekter noen av de samme landene å sende AstraZeneca-vaksiner til EU.

Av NTB | 14.03.2021 16:38:32

Politikk: Nå pågår en betent diskusjon i EU om hvordan landene skal reagere, sier Sveriges vaksinekoordinator Richard Bergström til VG.

Striden dreier seg om at EU har eksportert store mengder av Pfizer- og Moderna-vaksinen til andre land, som i sin tur nekter å la EU importere tilsvarende mengder av AstraZeneca-vaksinen. Blant disse er Storbritannia, som EU har sendt ni millioner doser av Pfizer-vaksinen, produsert i Belgia, til.

– Det er en del politikere og land som synes at når vi har sendt ni millioner doser til Storbritannia – hvordan kan vi fortsette med det når de blokkerer for oss? sier Bergström.

Helt siden januar har det kommet meldinger om svikt i leveranser fra AstraZeneca på grunn av problemer ved selskapets fabrikker i Europa, noe som har rammet både EU og Norge hardt og ført til forsinkelser i vaksineprogrammene.

I januar kom AstraZeneca med løfte om å sørge for leveranser fra andre land der vaksinen blir produsert.

– Det skulle være en blanding av doser fra USA, Storbritannia og India, sier Bergstöm.

Men disse landene nekter å eksportere vaksinen til EU, sier han. Dermed blir leveransene fra AstraZeneca i praksis halvert.

AstraZeneca-vaksinen er den Norge skal få flest av, ifølge avtalene som er inngått.

(©NTB)

Flere nyheter: