Menu
En dose av Johnson & Johnsons vaksine settes på et vaksinesenter i Klerksdorp i Sør-Afrika. Denne vaksinen er nå godkjent også i EU. Foto: Shiraaz Mohamed / AP / NTB

EU har godkjent Johnson & Johnson-vaksinen

EU har godkjent Johnson & Johnson-vaksinen, og det er gode nyheter for Norge, sier Espen Nakstad. Men når vaksinen kommer hit, det vet ingen.

Av NTB | 11.03.2021 18:23:22

Medisin og helse: Vaksinen ble torsdag den fjerde som er godkjent av EU, etter at også EU-kommisjonen vendte tommelen opp.

Og dette er en vaksine det er knyttet spenning til. I motsetning til de andre, tas den i bare én dose. Det betyr at de 900.000 dosene Norge etter planen skal få i andre kvartal, er nok til å vaksinere like mange innbyggere.

– Det er gode nyheter at Johnson & Johnson får midlertidig godkjennelse for bruk i EU. Det vil hjelpe oss i Norge også, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til NTB.

– Flere av vaksineprodusentene har hatt utfordringer ved oppstart av produksjon, men vår forventning er at Janssen vil levere forventet volum til Europa, sier Høie.

Folkehelseinstituttets overlege Are Stuwitz Berg synes også det er gledelig. Men han kan ikke gi noen svar om når Norge får vaksinene, eller når vi får et svar på dette.

– Vi vet litt lite om leveringsplanene fra Johnson & Johnson ennå. Vi er glad for at den er godkjent, da har vi en fjerde vaksine i det europeiske markedet. Men akkurat hvor mye det vil ha å si, det vet vi ikke riktig ennå, sier han til NTB.

Dersom dosene som er lovet i andre kvartal først kommer i slutten av dette kvartalet, vil det påvirke de norske vaksinasjonsplanene betydelig.

– Det vil ha betydelige konsekvenser for fremdriften av vaksinasjonsprogrammet. Det er en betydelig leveranse, sier smitteverndirektør Geir Bukholm til VG.

Kliniske tester har vist at den nye vaksinen kan være opptil 72 prosent effektiv, skriver New York Times. Ifølge det norske Legemiddelverket viser studier at den er minst 67 prosent effektiv.

– Beskyttelsen ser ut til å være god i alle aldersgrupper som var med i studien, og hos dem som hadde underliggende sykdommer som for eksempel høyt blodtrykk, diabetes, hjertesykdom, astma/KOLS, overvekt og velregulert hiv-infeksjon, skriver Legemiddelverket i sin analyse.

Legemiddelverket påpeker at det er ingen eller begrensede data om hvor effektiv vaksinen er for barn og unge under 18. Det samme gjelder eldre over 75 år, men vaksinen antas å beskytte også denne aldersgruppen.

EU har inngått en avtale om å få levert 200 millioner doser i år. De første 55 millioner dosene skal komme i andre kvartal, men produsenten varslet denne uken at forsyningsproblemer kan gjøre det vanskelig å oppnå dette innen utgangen av juni.

Ifølge Reuters sa en høyt plassert EU-kilde at produsenten ikke mener det er umulig å nå målet, men at utfordringer med leveranse av ingredienser og utstyr satte selskapet under press. Forsinkelser i leveransene vil være dårlig nytt for EU, som allerede har fått kritikk for å være trege med utrullingen av vaksinene.

Vaksinen som nå får tommelen opp, er utviklet av belgiske Janssen Pharmaceutica, som er en del av Johnson & Johnson. I USA får selskapet hjelp av konkurrenten Merck til å produsere covid-19-vaksinen.

Helseminister Bent Høie (H) sier det er særlig viktig at én dose holder for Johnson & Johnson-vaksinen, som også kalles Janssen-vaksinen etter det belgiske selskapet som har stått for utviklingen.

Ifølge VG er FHI bekymret over at de ikke får svar fra Johnson & Johnson om når Norge kan vente seg doser.

Vaksinen er den fjerde som godkjennes i EU. Fra før er vaksinene fra Pfizer/Biontech, Moderna og AstraZeneca tatt i bruk. Mens disse tre gis i to doser, gis Johnson & Johnsons vaksine i én dose.

Etter anbefalingen fra EMA er det EU-kommisjonen som formelt har gitt det som kalles en betinget markedsgodkjenning. Det betyr at man kan begynne å distribuere vaksinen og gi den til personer i EU og Norge.

(©NTB)

Flere nyheter: