Menu
Det er oppdaget tilfeller av hjertemuskelbetennelse hos 1 av 100.000 vaksinerte i Israel. Foto: Tsafrir Abayov / AP / NTB

EU gransker om vaksiner kan gi betennelse i hjertemuskel

EUs legemiddelbyrå (EMA) har opprettet gransking av om Pfizer- og Moderna-vaksinene kan gi betennelse i hjertemuskler.

Av NTB | 29.04.2021 17:54:41

Medisin og helse: EMA opplyser at det foreløpig ikke er noen indikasjoner på at det er vaksinene som fører til hjertemuskelbetennelsen myokarditt, men saken skal granskes.

Forskere i Israel har i en studie vist at 1 av 100.000 utviklet myokarditt etter å ha blitt vaksinert med Pfizer-vaksinen. Ettersom Moderna også er en mRNA-vaksine, skal EU granske den også.

1 av 100.000 er for øvrig et tall som tilsvarer hvor mange EMA mener utvikler alvorlige blodpropper med lavt antall blodplater av AstraZeneca-vaksinen.

EMA påpeker at nettopp myokarditt er en mulig bivirkning av koronasykdom.

Myokarditt går ofte over av seg selv uten at det blir oppdaget, så det er lite informasjon om hvor utbredt det er i befolkningen generelt. Ifølge Norsk Helseinformatikk er hjertemuskelbetennelse en av de vanligste årsakene til plutselig død hos unge og tilsynelatende friske mennesker.

I den israelske studien ble det oppdaget 62 tilfeller av hjertemuskelbetennelsen, stort sett blant menn mellom 18 og 30 år.

(©NTB)

Flere nyheter: