Menu
Den greske nynazisten Ioannis Lagos er fratatt immuniteten som medlem av EU-parlamentet. Nå venter en dom på 13 års fengsel i hjemlandet. Foto: AP / NTB

EU fratok gresk nynazist immuniteten som folkevalgt

Den greske nynazisten Ioannis Lagos ble tirsdag fratatt sin immunitet som medlem av EU-parlamentet og pågrepet kort tid etter.

Av NTB | 27.04.2021 13:54:33

Kriminalitet og rettsvesen: Lagos var tidligere en av lederne i Gyllent Daggry, og i oktober i fjor ble han dømt til 13 års fengsel av en gresk domstol som slo fast at det nynazistiske partiet var en kriminell organisasjon. Seks andre partitopper ble også dømt i saken.

Arrestordre ble utstedt, men Lagos ble valgt inn i EU-parlamentet i 2019 og har derfor kunnet nyte godt av immunitet som folkevalgt.

Tirsdag stemte imidlertid et overveldende flertall i EU-parlamentet, 658 mot 25, for å frata den greske politikeren immuniteten. Kort tid etter ble 48-åringen pågrepet i Brussel.

De fleste partitoppene som ble dømt i oktober, er pågrepet og soner nå i fengsel. Blant dem er Gyllent Daggrys grunnlegger Nikos Michaloliakos.

Partiets tidligere nestleder Christos Pappas er fortsatt på rømmen og ryktes å skjule seg ett eller annet sted på Balkan der han angivelig opptrer som munk.

(©NTB)

Flere nyheter: