Menu
En frivillig testperson får Modernas vaksine i Binghamton i den amerikanske delstaten New York i juli i år. Foto: Hans Pennink / AP / NTB

EU framskynder beslutning om Modernas vaksine

Modernas koronavaksine kan bli godkjent i Europa 6. januar, nesten en uke tidligere enn ventet.

Av NTB | 17.12.2020 20:08:23

Politikk: Det europeiske legemiddelverket EMA opplyste torsdag at beslutningen er framskyndet fra 12. til 6. januar.

Dette har vært mulig siden den amerikanske legemiddelprodusenten Moderna har oversendt ytterligere data tidligere enn planlagt.

Norge har sluttet seg til EUs prosess for godkjenning av koronavaksiner, og EMAs vurdering av Modernas vaksine vil dermed også gjelde her.

I Storbritannia USA og Canada har Pfizer-vaksinen allerede fått nødgodkjenning, og der er vaksineringen i gang.

EMA har fått oppfordringer om å jobbe raskere og er satt under press blant annet av Tyskland. For å få tatt en rask beslutning om Modernas vaksine, har byrået innkalt til et «ekstraordinært møte».

– Vi har vært i stand til å endre tidsplanen for vurderingen av covid-19-vaksinene takket være den utrolige innsatsen til alle involverte, sier EMAs leder Emer Cooke i en uttalelse.

I Norge kan de første vaksinene bli satt 27. desember, ifølge en uttalelse fra statsminister Erna Solberg (H).

– Norge vil starte vaksineringen samtidig med de andre europeiske landene. Vi er godt i gang med planleggingen av dette i Norge, og alle kommuner skal ha klare planer for vaksineringen 18. desember, sier Solberg.

Vaksinen som er kommet lengst i prosessen i EU, er utviklet av selskapene Pfizer og Biontech. Den kan få betinget godkjenning av EMA 21. desember, etter at også denne vurderingen ble framskyndet.

EU-kommisjonen opplyste torsdag at koronavaksineringen i Europa skal begynne i tidsrommet 27. til 29. desember – forutsatt at Pfizer-vaksinen blir godkjent.

(©NTB)

Flere nyheter: