Menu
En kvinne går forbi en vegg der det er sprayet «ingen grense i Irskesjøen». EU vil nå legge fram forslag til løsning på striden om den såkalte Nord-Irland-protokollen. Foto: Peter Morrison / AP / NTB

EU forsøker å løse brexit-strid om Nord-Irland

EU-kommisjonen ventes onsdag å legge fram et forslag til løsning på brexitstriden mellom London og EU om Nord-Irland.

Av NTB | 13.10.2021 08:22:24

Økonomi og næringsliv: Kommisjonens visepresident og brexit-utsending Maros Sefcovic kommer trolig til å foreslå en rekke tiltak for å redusere vanskene den såkalte Nord-Irland-protokollen har skapt for handel mellom Nord-Irland og resten av Storbritannia.

Storbritannia har truet med å slå en strek over avtalen som ble inngått med EU, som sikret at Nord-Irland forble en del av EUs indre marked da britene forlot unionen.

Avtalen innebærer omfattende toll- og grensekontroll mellom Nord-Irland og resten av Storbritannia. Det strider mot den såkalte langfredagsavtalen fra 1998, som har sikret fred i Nord-Irland og krever at grensa mellom Nord-Irland og Irland holdes åpen.

Sefcovics ventes å åpne for tollunntak på visse matvarer og medisiner, men EU skal ikke være villig til å reforhandle avtalen slik britene krever.

(©NTB)

Flere nyheter: