Menu
Israel fortsetter å utvide de ulovlige bosetningene på Vestbredden, til protester fra verdenssamfunnet og palestinerne, som her nær landsbyen Kufr Malik i august i fjor. Foto: AP / NTB scanpix

EU fordømmer Israels planer om å utvide bosetninger

EU og Tyskland fordømmer Israels plan om å bygge nesten 2.000 nye boliger i bosetningene på Vestbredden og slår fast at det er et brudd på folkeretten.

Av NTB | 09.01.2020 13:55:09

Krig og konflikter: – Vi oppfordrer den israelske regjeringen til å følge folkeretten og stanse all byggeaktivitet i bosetningene i okkuperte områder, heter det i en kunngjøring fra EU.

Tyskland reagerer også sterkt på nyheten om at Israel nå planlegger å utvide bosetningene med 1.936 nye boliger.

– Den tyske regjeringen ber om at man avstår fra handlinger som ytterligere kan komplisere forsøkene på å få i stand en fredelig løsning på konflikten i Midtøsten, sier en talsmann torsdag.

– Vårt mål er at det i løpet av det kommende tiåret skal leve 1 million israelere i Judea og Samaria, sier Bennett, som benytter Bibelens betegnelse på Vestbredden.

Bosetningene er opprettet i strid med den fjerde Genèvekonvensjonen, der det i artikkel 49 heter «Okkupantmakten skal ikke deportere eller forflytte deler av sin egen sivilbefolkning til territoriene som okkuperes».

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og hennes forgjengere har også gjentatte ganger slått fast at Norge anser bosetningene for å være ulovlige og et hinder for en varig fredsløsning mellom israelere og palestinerne.

President Donald Trump kunngjorde i 2018 at USA har endret syn på bosetningene og ikke lenger mener at de er etablert i strid med folkeretten.

Israels forsvarsminister Naftali Bennett avviser at bosetningene er ulovlige og sier at målet er å mer enn doble antallet bosettere i de okkuperte områdene fra dagens rundt 400.000.

FNs sikkerhetsråd vedtok i 2016 en resolusjon som slår fast at bosetningene og utpostene er ulovlige, og at all byggeaktivitet i dem straks må opphøre.

(©NTB)

Flere nyheter: