Menu
George Soros har brukt flere hundre millioner dollar på skolemåltider, menneskerettsarbeid og et nytt universitet i Ungarn. Her er han under et Oslo-besøk i 2013. Arkivfoto: Berit Roald / NTB

EU-domstolen: Ungarn kunne ikke stenge Soros-universitet

Loven som tvang et universitet grunnlagt av George Soros ut av Ungarn, er i strid med EUs lover, fastslår EU-domstolen.

Av NTB | 06.10.2020 10:38:10

Utdanning: – Betingelsene Ungarn innførte for at utenlandske høyere utdanningsinstitusjoner skulle kunne drive sine aktiviteter på landets territorium, er i strid med EUs lovgivning, slår EU-domstolen fast tirsdag.

En av de nye reglene som Ungarn innførte i 2017, krever at høyere utdanningsinstitusjoner utenfor EU har en bilateral avtale mellom opprinnelseslandet og Ungarn, samt undervisning i opprinnelseslandet.

Dette var i strid med Verdens handelsorganisasjons (WTO) regler om fri markedstilgang, som er innlemmet i EUs lovverk, fastslår domstolen. Det var også i strid med EUs grunnleggende rettigheter om akademisk frihet og frihet til å drive næringsvirksomhet.

Kritikere har lenge anklaget Ungarn for å ha skreddersydd lover for å ramme forretningsmannen og filantropen George Soros. Den ungarskfødte amerikaneren støtter demokrati og menneskerettigheter flere steder i verden.

I 2018 flyttet det Soros-grunnlagte eliteuniversitetet CEU fra Budapest til Wien etter den juridiske striden med Ungarns regjering. CEU var det eneste universitetet som ikke innfridde de nyinnførte kravene fra ungarske myndigheter.

EU-kommisjonen har gått til rettslige skritt mot Viktor Orbans regjering med bakgrunn i en antakelse om at EUs lover er brutt i denne sammenhengen.

(©NTB)

Flere nyheter: