Menu
EU-domstolen i Luxembourg går hardt ut mot polske og ungarske lover. Foto: Jonas Berge / NTB

EU-domstolen setter ned foten for ungarske og polske lover

Ungarns såkalte «Stopp Soros»-lov og den polske loven som lar justisministeren oppnevne dommere direkte er uforenlige med EUs lovverk, fastslår EU-domstolen.

Av NTB | 16.11.2021 11:23:43

Kriminalitet og rettsvesen: Domstolen har konkludert med at Ungarn brøt EUs lover da de endret sitt eget lovverk slik at det ble lovstridig å bistå personer som søker asyl i Ungarn.

I Ungarn blir lovene kalt Stop Soros, en henvisning til den ungarskfødte, amerikanske mangemilliardæren som blant annet finansierer hjelp til flyktninger. Mange mener den nye loven er skreddersydd for nettopp å hindre Soros’ arbeid.

I tillegg har domstolen funnet at EUs juridiske kriterier ikke er oppfylt når det gjelder andre strenge ungarske asylregler.

Dermed har EU-kommisjonen vunnet en stor juridisk seier mot Ungarns strenge asylpolitikk i det som etter hvert har blitt en langvarig strid mellom kommisjonen og Viktor Orbans regjering.

Også Polen får medfart i EU-domstolen tirsdag. Den gikk imot den polske loven som lar justisminister Zbigniew Ziobro direkte oppnevne og sparke dommere til høyere domstoler.

Slike fullmakter er en trussel mot domstolenes uavhengighet, mener EU-domstolen. I tillegg er det problematisk for rettssikkerheten i straffedomstolene.

EU-domstolen er heller ikke fornøyd med den polske justisministerens dobbeltrolle som statsadvokat, ettersom de mener dette kan gi ham for mye innflytelse i straffesaker.

(©NTB)

Flere nyheter: