reklame for Utvik Autoservice
Menu
Statsminister Viktor Orbán og Ungarn gikk tapende ut av saken EU-kommisjonen hadde anlagt om en lov rettet mot organisasjoner som finansieres fra utlandet. Arkivfoto: Zoltan Mathe / MTI / AP / NTB scanpix

EU-domstol: Ungarsk NGO-lov bryter EUs regler

En ungarsk lov som krever at organisasjoner finansiert fra utlandet navngir sine donorer, er i strid med grunnleggende rettigheter i EU.

Av NTB | 18.06.2020 10:05:19

Sosiale forhold: Den omstridte loven krever at ikke-statlige organisasjoner som får penger fra utlandet, registrerer seg som utenlandskfinansierte og oppgir hvem som bidrar med penger.

Kritikere mener loven fra 2017 er skreddersydd for å ramme forretningsmannen og filantropen George Soros. Den ungarskfødte amerikaneren støtter demokrati og menneskerettigheter flere steder i verden. Han har blant annet brukt flere hundre millioner dollar på skolemåltider, menneskerettsarbeid og et nytt universitet i Ungarn.

Statsminister Viktor Orbán hevder Soros vil oversvømme Ungarn med innvandrere og ødelegge landet, noe Soros avviser.

Samme år som loven ble vedtatt, klaget EU-kommisjonen den inn for domstolen. Kommisjonen mener den er i strid med reglene som sikrer fri flyt av kapital, organisasjonsfriheten, privatliv og personopplysninger.

En av EU-domstolens rådgiver kom til samme konklusjon i en juridisk betraktning i januar. En slik uttalelse er ikke bindene, men setter ofte tonen for rettens endelige avgjørelse.

Saken er en av flere der EU står mot det europeiske medlemslandet. Andre saker gjelder blant annet den ungarske regjeringens steile holdning mot innvandring og bekymringer for rettsstatens vilkår.

(©NTB)

Flere nyheter: