Menu
ECDC anbefaler at det bare går tre uker mellom første og andre vaksinedose. Foto: Berit Roald / NTB

EU-byrå vil ha kortere vaksineintervall – advarer mot for raske lettelser i tiltak

Deltavarianten og lettelser i koronatiltak kan føre til rask oppblussing av smitten, advarer EUs smittevernkontor, som vil korte ned tiden mellom vaksinedosene.

Av NTB | 25.06.2021 11:38:53

Politikk: – La oss ikke glemme at vi har en europeisk befolkning der 40 prosent av dem over 60 fortsatt ikke er fullvaksinert, sier ECDCs overvåkingssjef Bruni Ciancio til dansk TV2. Han anbefaler at det kun går tre uker mellom første og andre vaksinedose.

Ciancio sier at deltavarianten er «en ny trussel på horisonten». Derfor oppfordrer ECDC landene til å vaksinere alle over 50 år og sårbare grupper så raskt som mulig.

– Ikke-medisinske tiltak bør opprettholdes på et nivå som bremser smitte i samfunnet med deltavarianten inntil en større andel av befolkningen er fullvaksinert, skriver ECDC.

Statens Serum Institut i Danmark sier at man trolig er noe mindre beskyttet mot deltavarianten når man kun har fått én dose. Med to doser er man godt beskyttet. Dette er også bakgrunnen for ECDCs anbefaling.

ECDC har kjørt modeller som antyder at lettelser i koronatiltakene i sommer «kan føre til rask og betydelig økning i daglige smittetall for alle aldersgrupper, med tilhørende økning i sykehusinnleggelser og dødsfall». Dersom det ikke tas ytterligere grep, kan vi nå samme nivå som høsten 2020, skriver ECDC i en risikovurdering.

ECDC anslår at deltavarianten er 40 til 60 prosent mer smittsom enn alfavarianten. De mener delta-viruset i løpet av noen måneder kan stå for ni av ti smittetilfeller.

(©NTB)

Flere nyheter: