Menu
En demonstrant holder et skilt påskrevet «Putin for alltid?» EU oppfordrer nå Russland om å etterforske folkeavstemningen som åpner for at president Vladimir Putin kan gjenvelges for ytterligere to perioder. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB scanpix

EU ber Russland etterforske valgfuskanklager

EU ber Russland etterforske anklager om uregelmessigheter i folkeavstemningen om grunnlovsreformer.

Av NTB | 02.07.2020 13:48:50

Politikk: Reformene åpner blant annet for at Vladimir Putin kan stille til gjenvalg i ytterligere to perioder og potensielt sitte som Russlands president fram til 2036.

Det endelige resultatet viser at 78 prosent stemte for grunnlovsendringene.

– Vi er blitt informert om anklager om uregelmessigheter under avstemningen, inkludert tvang, flere stemmer fra enkeltpersoner, brudd på hemmelighold og politivold mot journalister som observerte avstemningen, sier EUs talsperson, Peter Stano torsdag

– Vi forventer at disse anklagene grundig etterforskes, understreker han.

– En betydelig andel av stemmene ble avgitt ved bedrifter og institusjoner, de facto under kontroll av ledelsen, understreker organisasjonen.

EU kritiserte også grunnlovstillegget for å gi russisk lov forrang over folkeretten, i strid med avgjørelsene fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, som Russland har sluttet seg til.

– En triumferende folkeavstemning om tilliten til Vladimir Putin har funnet sted, sier Putins talsmann Dmitrij Peskov.

Uavhengige valgobservatører organisert av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), som vanligvis overvåker valg i Russland, var ikke invitert til å overvåke denne folkeavstemningen.

Blant anklagerne er den russiske uavhengige valgobservatørgruppen Golos. De hevder at flere titalls millioner Russere ikke har kunnet stemme uavhengig.

Russiske myndigheter avfeier kritikken.

(©NTB)

Flere nyheter: