Menu
Etterspørselen etter koronavirustester er for stor til at legemiddelindustrien klarer å møte den. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Etterspørselen av koronatester kan ikke dekkes

Legemiddelindustrien kan ikke dekke etterspørselen etter koronatester, og WHOs anbefaling om bred testing er ikke mulig, ifølge en legemiddelgigant.

Av NTB | 19.03.2020 19:17:45

Medisin og helse: – Selv om legemiddelindustrien har økt produksjonen, overgår etterspørselen forsyningen på lang vei, sier sjef Severin Schwann i legemiddelfirmaet Roche.

Uttalelsene fra Schwann kom på et møte i Den internasjonale legemiddelindustriforeningen (IFPMA).

Han anbefaler derfor å kun teste pasienter i risikogruppen og dem som viser symptomer på koronaviruset.

– En bred testing på dette tidspunktet er rett og slett ikke mulig, sier han.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har oppfordret til en bred testing. Sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus kom mandag med en klar oppfordring:

– Vi har en enkel beskjed til alle land: Test, test, test, sa han.

Han mener at det bare er mellom et av fem og et av ti av faktiske smittetilfeller som blir bekreftet.

Milde eller ingen symptomer betyr at viruset trolig er mindre dødelig enn først fryktet, men det blir dermed vanskeligere å oppdage hvem som er smittet. Det skaper problemer for landene som ønsker å sakke ned smittespredningen, mener Shaman.

– Mange av infeksjonene er milde, men fremdeles smittsomme. Så folk følger sine normale rutiner og går på jobb, bruker kollektivtransport, handler – og sprer viruset ut i samfunnet, sier han.

Etter en kraftig økning i smittetilfeller i Sør-Korea i februar økte myndighetene bruken av tester og innførte strenge tiltak for å hindre videre smittespredning.

– Et ordentlig vendepunkt var den kraftige økningen i testing, sier Viboud.

– Du må vite hvor i epidemien du er for å kunne gjøre noe med den. Og for å vite det, må du teste, sier hun.

Så lenge mangelen på tester fortsetter, kjemper verden i blinde mot koronaviruset, mener sykdomsekspert Jerry Shaman ved University of Columbia.

Epidemiolog Cecile Viboud ved det amerikanske National Institutes of Health (NIH) mener testing er nøkkelen for å få bukt med smitten. Hun trekker fram Sør-Korea som et eksempel til etterfølgelse.

(©NTB)

Flere nyheter: