Menu
Sveriges curlinglag med gullmedaljene etter finaleseieren mot Storbritannia i OL. Foto: Brynn Anderson, AP / NTB

Etterlengtet OL-tittel for Team Edin ga svensk gullrekord

Niklas Edin og hans curlinglag slo Storbritannia 5-4 etter ekstraomgang i finalen og gikk endelig til topps i OL. Sverige er oppe i åtte gull totalt i Beijing.

Av NTB | 19.02.2022 23:04:39

Sport: Sverige har vunnet det meste innen curling, men hadde aldri tatt OL-gull for menn tidligere. Det ble OL-bronse i 2014, sølv i 2018, og i mellomtiden har Team Edin gått til topps i tre strake VM.

–Gud, så herlig. Det føles som det har vært en utrolig lang reise og ganske sure tap i et par av de tidligere finalene, sa Edin til Discovery etter å ha lyktes maksimalt i sitt fjerde OL-forsøk.

– Det er en skikkelig lettelse, men også mye mer glede enn jeg faktisk trodde at jeg skulle kjenne på. Jeg trodde det skulle bli mest lettelse, men nå er det veldig mye glede og følelser, sier 36-åringen.

Han kunne ikke umiddelbart svare på om han og lagkameratene satser mot neste OL i 2026.

– Det hadde ikke vært kjedelig å vinne flere, naturligvis. Men det er så lenge til at vi får prate ordentlig gjennom dette og hvordan fortsettelsen av karrierene våre skal se ut.

Dagen ble ikke dårligere for svensk curling da Anna Hasselborgs kvinnelag noen timer senere halte i land bronsen med 9-7-seier over Sveits og slo tilbake etter semifinaletapet mot Storbritannia.

Finalen skulle vise seg å bli en thriller som ikke engang ble avgjort i løpet av de ti ordinære omgangene. Edin og hans lag holdt imidlertid hodet kaldt da det gjaldt som mest og avgjorde med ett poeng i en ekstraomgang som ble mindre heseblesende enn periodene i forkant.

Sverige tok sitt åttende gull i Beijing-OL. Det er svensk gullrekord i vinterleker. Svenskene setter også medaljerekord. Så langt er det blitt åtte gull, fem sølv og fire bronse.

– Vi var ganske nær, men vi ga dem litt for mye i starten. Vi er veldig, veldig skuffet. Det har vært en flott uke, og vi har spilt bra, men vi lot dem få en for god start i dag, sa Mouat til Eurosport.

Britene havnet i trøbbel underveis i den sjuende omgangen, men reddet seg inn med en imponerende dragning som sørget for at de lå med bestestein mellom en haug av svenske steiner. Det holdt til stjeling og utligning til 3-3.

Sverige måtte nøye seg med ett poeng i åttende omgang, og deretter startet et heftig taktisk spill mellom lagene. Svenskene ønsket desperat å tvinge på britene ett poeng i niende omgang, mens Mouats lag ville nulle og sikre seg fordelen av siste stein i 10. og avgjørende omgang. Det klarte britene.

Sverige-skip Edin svarte med en mesterlig stein som tok ut den beskyttede britiske steinen og ble helt avgjørende i gullkampen. Britene måtte nøye seg med ett poeng i omgangen, og dermed kunne svenskene dra nytte av sistestein i ekstraomgangen.

Der sørget svenskene for å ligge godt nok an med sin beste stein til aldri å miste kontroll på seieren. Da Mouat ikke lyktes med sin siste stein, trengte ikke Edin å sette sin siste. OL-gullet gjør tittelsamlingen komplett for Team Edin. Den rutinerte svenske skipen har fra før fem gull i VM og sju EM-triumfer.

Storbritannia tok OL-gull i curling i 1924, da bare tre lag deltok, men har sølv som beste resultat på herresiden etter at idretten igjen havnet på OL-programmet i 1998.

Mye lå til rette for at det endelig skulle lykkes for Edin i OL-turneringen i Kina, men statistikken mot britene har ikke vært den beste i senere tid. Skip Bruce Mouat sto med 10-12 innbyrdes mot Edin, men hadde vunnet de tre siste møtene, blant annet i grunnspillet i årets vinterleker.

Sverige hadde en god åpning på kampen og ledet 3-1 etter de første tre omgangene. Storbritannia tok ett poeng i den neste, før svenskene «nullet» i to påfølgende omganger i den poengfattige finalen.

Svenskene øynet sitt første OL-gull og etablerte en rekke poenggivene steiner i siste omgang som gjorde det vrient for britene å ta flere enn ett poeng. Samtidig imponerte Grant Hardie for Storbritannia da han la en bestestein bak to svenske «guarder» med britenes tredje siste stein.

(©NTB)

Flere nyheter: