Menu
FOTO: National Ignition Facility ved Lawrence Livermore National Laboratory i California.

Etterlengtet kjernefysisk gjennombrudd

For første gang noensinne produserte amerikanske forskere en kjernefysisk fusjonsreaksjon som resulterte i en netto energigevinst.

Av Egil M Solberg | 13.12.2022 00:24:12

Vitenskap: For første gang noensinne produserte amerikanske forskere ved National Ignition Facility ved Lawrence Livermore National Laboratory i California vellykket en kjernefysisk fusjonsreaksjon som resulterte i en netto energigevinst, bekreftet en kilde som er kjent med prosjektet til CNN.

Det er ventet at det amerikanske energidepartementet offisielt kunngjør gjennombruddet tirsdag.

Resultatet av eksperimentet ville være et massivt skritt i en tiår lang søken etter å frigjøre en uendelig kilde til ren energi som kan bidra til å stoppe avhengigheten av fossilt brensel.

Kjernefusjon skjer når to eller flere atomer smeltes sammen til ett større, en prosess som genererer en enorm mengde energi som varme. I motsetning til kjernefysisk fisjon som driver elektrisitet over hele verden, genererer den ikke langlivet radioaktivt avfall.

Slik virker det

National Ignition Facility-prosjektet skaper energi fra kjernefysisk fusjon av det som er kjent som «termonukleær treghetsfusjon.»

I praksis avfyrer amerikanske forskere pellets som inneholder et hydrogendrivstoff (sjøvann) i en rekke av nesten 200 lasere, og skaper i hovedsak en serie ekstremt raske, gjentatte eksplosjoner med en hastighet på 50 ganger per sekund.

Energien som samles inn fra nøytronene og alfa-partiklene hentes ut som varme, og den varmen er nøkkelen til å produsere energi.

Flere nyheter: