
Etterlatte saksøker etter amerikansk droneangrep i Libya
De etterlatte etter elleve tuareger som ble drept i et amerikansk angrep i Libya, saksøker offiserene ved flybasen på Sicilia der dronen ble sendt fra.
Politikk: Ifølge USAs Afrika-kommando (Africom) ble elleve medlemmer av al-Qaida i Islamsk Maghreb (AQIM) drept i et «presisjonsangrep» mot en bilkolonne nær Al Uwaynat i Libya 29. november 2018. Ingen sivile ble ifølge Africom såret eller drept i angrepet.
Madogaz Musa Abdullah, broren til det ene av ofrene, bestrider dette og sier at de elleve tuaregene verken hadde tilknytning til AQIM eller kunne knyttes til terrorisme.
– De ble drept uten at det forelå beviser. Jeg utfordrer Africom til å legge fram beviser for at noen av dem var å finne på USAs liste over mål, sier han til The Intercept.
Søksmålet mot oberst Gianluca Chiriatti og andre offiserer er nå overlevert italiensk påtalemyndighet.
I søksmålet går det fram at de fleste av mennene som ble drept i angrepet, var soldater i den libyske hæren som to år tidligere hadde kjempet sammen med USA mot Den islamske staten (IS) i byen Sirte.
Mennene var bevæpnet og på vei til hjemlandsbyen Ubari sørvest i Libya for å løse en lokal strid der, da de ble ofre for det amerikanske droneangrepet.
– Disse drapene, som ikke skjedde under væpnet konflikt, fant sted i strid med italienske og internasjonale regler for bruk av dødelig makt, heter det videre.
Til tross for at USA har gjennomført hundrevis av droneangrep i Libya, med et ukjent antall drepte som resultat, har Africom til dags dato ikke erkjent at sivile liv har gått tapt der, ifølge The Intercept.
Sammen med andre pårørende saksøker Abdullah nå øverstkommanderende og flere offiserer ved den amerikanske flybasen i Sigonella på Sicilia, som USA har gjennomført hundrevis av droneangrep mot mål i Libya fra, med krav om at de ansvarlige stilles til ansvar.
– De elleve ofrene var verken medlem av al-Qaida eller noen annen terroristorganisasjon, og de var ikke stridende. De var på vei for å hente en gravemaskin som var gjenstand for en disputt mellom innbyggerne i Ubari og en annen gruppe, heter det i søksmålet.
(©NTB)