reklame for Sheiken Bowling
Menu
Politiadvokat i Kripos, Knut Jostein Sætnan, under en pressekonferanse i 2019 om dataangrepet mot Hydro. Arkivfoto: Trygve Indrelid / NTB

Etterforskere hjalp Hydro å få tilbake stjålne data

Internasjonal etterforskning har resultert i funn av krypteringsnøkler. Det gjør at selskaper rammet av dataangrep, får tilgang til dataene sine igjen.

Av NTB | 16.09.2022 10:41:10

– Det at vi har klart å finne tilbake så mange krypteringsnøkler, er en stor seier for etterforskningen, sier politiadvokat Knut Jostein Sætnan i Nasjonalt cyberkrimsenter i Kripos i en melding på Politiet.no.

Hydro var et av flere store selskaper som i 2019 ble utsatt for et stort dataangrep, et løsepengevirus, der de fikk beskjed om å betale for å få tilgang til dataene sine igjen. Selskapet nektet å betale løsepengene og anmeldte saken til politiet.

De organiserte kriminelle bak angrepet er mistenkt for å stå bak tilsvarende dataangrep mot 1800 individer og virksomheter i totalt 71 land.

Høsten 2021 deltok Kripos i en stor internasjonal politiaksjon mot organiserte digitale kriminelle i Ukraina, der de fant en rekke krypteringsnøkler i beslaglagt materiale.

Disse nøklene gjør at virksomheter som har vært rammet, kan få hjelp til å låse opp krypteringen og få tilgang til dataene sine igjen. Det er snakk om både norske og internasjonale virksomheter, sier Sætnan.

(©NTB)

Flere nyheter: