Menu
Etiopiske regjeringssoldater på en lastebil nær Agula nord for Mekele i Tigray-regionen i mai i fjor. Arkivfoto: Ben Curtis / AP / NTB

Etiopia, Guinea og Mali fjernet fra handelsavtale med USA

Etiopia, Guinea og Mali er nå fjernet fra en handelsavtale mellom USA og Afrika, opplyser Det hvite hus.

Av NTB | 02.01.2022 02:53:47

Økonomi og næringsliv: – USA har i dag stengt Etiopia, Mali og Guinea ute fra AGOA-handelsavtalen som følge av deres regjeringers handlinger i strid med AGOAs vedtekter, heter det i en uttalelse fra USAs president Joe Bidens administrasjon lørdag.

Der viser USAs handelsrepresentant Katherine Tai til at USA er «dypt bekymret over grunnlovsstridige endringer i regjeringer i både Guinea og Mali». Videre viser hun til «omfattende brudd på internasjonalt anerkjente menneskerettigheter, begått av Etiopias regjering og andre parter i konflikten i Nord-Etiopia».

AGOA (African Growth and Opportunity Act) kom på plass i 2000 under daværende president Bill Clinton. Hensikten var å tilrettelegge og regulere handel mellom USA og Afrika.

Avtalen gir redusert importavgift på tusener av afrikanske produkter, på betingelse av at AGOAs medlemsland oppfyller krav til menneskerettigheter, godt styresett og at de ivaretar arbeidernes rettigheter.

(©NTB)

Flere nyheter: