reklame for Sheiken Bowling
Menu
Et bilde fra Etiopias statlige nyhetsbyrå viser etiopiske soldater som jubler og danser på en vei ved grensen til Tigray-regionen. Opplysninger om hvordan det går med kampene, er vanskelig å bekrefte. Begge parter melder om framgang. Foto: Ethiopian News Agency via AP / NTB

Etiopia avviser samtaler etter at AU utnevnte meglere

Få timer etter at Den afrikanske union (AU) utnevnte tre meglere, avviser Etiopias regjering at samtaler om konflikten i Tigray-regionen er nært forestående.

Av NTB | 21.11.2020 10:22:55

Krig og konflikter: – Nyhetene som sirkulerer om at utsendinger vil reise til Etiopia for å megle mellom den føderale regjeringen og TPLFs kriminelle element, er falske, tvitrer en arbeidsgruppe i Etiopias regjering lørdag morgen, melder Reuters.

Kvelden før opplyste AU at de har utnevnt tre tidligere presidenter til spesialutsendinger: Joaquim Chissano fra Mosambik, Ellen Johnson-Sirleaf fra Liberia og Kgalema Motlanthe fra Sør-Afrika.

– Den viktigste oppgaven til spesialutsendingene er å engasjere alle parter i konflikten med mål om å få slutt på kampene, skape betingelser for en inkluderende nasjonal dialog og løse alle spørsmål som ledet til konflikten, og gjenopprette fred og stabiliteten i Etiopia, het det i en uttalelse.

Både den regionale regjeringen i Tigray nordøst i Etiopia og regjeringen i Addis Abeba melder om militær framgang, men opplysningene lar seg ikke bekrefte fra uavhengig hold. Både telefon- og nettforbindelser er brutt. Det er uklart hvor mange som er drept, og om det dreier seg om flere hundre eller flere tusen.

De etiopiske regjeringsstyrkene hevder å ha tatt kontroll over flere byer på vei mot den regionale hovedstaden Mekele, der TPLF, partiet som styrer regionen, har sitt hovedkvarter.

Krigen, som nå har vart i to uker, har utløst en stor humanitær krise. Tusenvis av flyktninger strømmer over grensen til Sudan, og det er meldt om massakre og andre brutale overgrep. Samtidig er store områder av Tigray lukket for omverdenen, og hjelpeorganisasjoner har gjentatte ganger advart om en prekær situasjon for sivilbefolkningen.

Tigrays regionale myndigheter har på sin side ikke kommentert AUs utnevnelse av de tre spesialutsendingene.

Statsminister Abiy Ahmed, som i fjor ble tildelt Nobels fredspris, har flere ganger avvist blankt å forhandle med TPLF, som styrte Etiopia i rundt 30 år, men som fikk langt mindre makt etter at Abiy ble statsminister i 2018. Partiet trakk seg etter hvert helt fra regjeringen og tok avstand fra hans politiske prosjekt som gikk ut på at etnisitet skulle spille en mindre rolle i politikken.

TPLF er et parti med utspring i Tigray-folket, og det har stor støtte i egen befolkning.

Ifølge Reuters gir satellittbilder et hint om ødeleggelsene som kampene og luftangrepene har ført til. Ødelagte bygninger ligger på rekke og rad langs hovedgaten i byen Dansha, der kampene først startet i begynnelsen av november. Reuters har fått bildene fra romfartsselskapet Maxar Technologies.

FNs generalsekretær António Guterres sa fredag at Etiopia ikke er interessert i megling utenfra, noe som stemmer godt overens med budskapet fra Addis Abeba.

(©NTB)

Flere nyheter: