reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
Ordfører Asbjørn Birkeland i Sauda kommune mener Høyre-regjeringen har en strategi for å strupe økonomien i små kommuner. FOTO: Sauda kommune.

Et statsbudsjettet en krigserklæring mot små kommuner?

- Statsbudsjettet struper bevisst små kommuner i valgåret. Det hevder Sauda-ordfører Asbjørn Birkeland (Sp).

Av Egil M Solberg | 19.10.2020 17:36:55

Statsbudsjettet: Ordføreren i Sauda sier at han er ikke overrasket over at statsbudsjettet fra Høyre-regjeringen, som nå kutter i overføringene til Sauda kommune.

I 2017 demonstrerte Ryfylke-ordførerne foran Stortinget i forbindelse med at regjeringen fjerna eiendomsskatten på verk og bruk.

I årets statsbudsjett kommer følgende nyheter fra Høyre-regjeringen:
• Kutt i rammeoverføringer til Sauda.
• Feil framstilling av frie inntekter til Sauda kommune.
• Kutt i kompensasjonen for bortfall av eiendomsskatten på verk og bruk (smelteverket) – et rent løftebrudd.
• Regjeringen lovet full dekning for økonomiske tap grunnet koronautbruddet i media – men Sauda ser ingenting til dette i statsbudsjettet.
• Det er lovendring i statsbudsjettet om skatt på kraftverk – som det nok en gang ikke har vært lovarbeid bak, og kommunene kan risikere å tapa inntekter fra kraftverk.
• Regjeringa beholder kuttet i hurtigbåt til Rogaland Fylkeskommune.

Ren taktikk for å ødelegge for små kommuner

– Husk at 2021 er et stortingsvalgår. Regjeringspartiet Høyre styrer nå svært få kommuner – spesielt mindre kommuner som Sauda – og har alt å vinne på at det blir kutt i tjenestetilbudet og upopulære strukturendringer i kommunene inn mot stortingsvalget, sier ordføreren og fortsetter.

– Jeg meiner dette statsbudsjettet er styrt politisk for å gjøre oss som styrer i kommunene upopulære inn mot stortingsvalget, sier Birkeland.

Hør intervjuet på vår podcast

Flere nyheter: