reklame for smiaa
Menu
Haugesund lufthavn, Karmøy
ARKIVBILDE: Daniel DeNiazi

Et skritt nærmere en løsning for Helganes

Et bredt flertall på Stortinget forsikrer Haugalandet om at flyplassen vil bli reddet.

Av Egil M Solberg | 07.04.2020 17:02:44

Koronakrise: Terje Halleland (Frp), Geir Toskedal (KrF), Aase Simonsen (H), Sveinung Stensland (H), Kjartan A. Lunde (V) og Aleksander Stokkebø (H) har de siste dagene jobbet aktivt for å sikre overlevelsen til Haugesund Lufthavn Karmøy.

Stortinget vedtar tirsdag en ny redningspakke for bedriftene. Der inngår en kompensasjonspakke til dem som har fått omsetningsfall på grunn av virusutbruddet, men fortsatt har faste uunngåelige kostnader, heter det i en pressemelding fra stortingsrepresentantene.

Den vil lette på trykket også for flyplassen, men trolig ikke være tilstrekkelig i seg selv.

Derfor understreker Stortinget at en nå skal jobbe spesifikt med Haugesund Lufthavn Karmøy, som «skal få den nødvendige bistanden for å komme seg gjennom den krevende tiden og bli tilstrekkelig kompensert for bortfallet av inntekter som følge av virusutbruddet».

Stortinget har nå gitt en klar bestilling til Samferdselsdepartementet som skal finne en praktisk løsning for å trygge driften ved Haugesund Lufthavn.

De skal komme tilbake med forslag til løsning snart som mulig, og senest i løpet av april. Samtidig understreker Stortinget at man skal gjøre det som trengs for å trygge driften.

Situasjonen har ført til at flyplassen har mistet store inntekter.

– Det er en svært krevende situasjon og vi er imponert av den jobben som nå gjøres av Martin Laurhammer og laget hans på Helganes. De snur hver stein for å sikre drift og arbeidsplasser, sier stortingsrepresentantene.

– Vi skal gjøre det som trengs for å sikre flyplassen. Flyplassen er av uvurderlig verdi for regionen både for næringslivet og for private. Vi kan ikke sitte stille og se på at et så viktig knutepunkt i regionen går dukken.

– Vi må sikre oss at vi også har flyplassen den dagen verden vender tilbake til normalt igjen. Viljen i regjeringen og Stortinget er der, nå jobbes det på
spreng for å finne praktiske løsninger.

Flyplassen er et helt nødvendig grunnlag for det rike næringslivet i Nord-Rogaland og Sunnhordland.

– Store nasjonale bedrifter og klynger innen blant annet mekanisk industri, aluminium, gasstransport, reiseliv, oppdrett. Beliggenheten gir oss alle nærhet til destinasjoner i inn- og utland, i både jobb og fritid. Helganes er Vestlandets lavprisflyplass, som står midt i en viktig turistsatsing.

– Flyplassen er dessuten pålagt å holde åpen som en viktig del av kritisk infrastruktur. De har blant annet et viktig oppdrag for å være tilgjengelig for ambulanse-flyginger. Det gir begrensninger i hvor mye kostnadene kan reduseres, samtidig som inntektene har falt betydelig.

– Flyplassen vil ha avgjørende verdi for å sikre og utvikle samfunnet her videre. Derfor er vi tydelige på at den skal hjelpes gjennom krisen.

Flere nyheter: