reklame for Sheiken Bowling
Menu
Monitorer viser resultatet av avstemningen i FNs hovedforsamling onsdag. Foto: Seth Wenig / AP / NTB

Et flertall av FNs medlemsland krever at Russland trekker seg ut av Ukraina

FNs hovedforsamling har vedtatt en resolusjon som fordømmer den russiske invasjonen av Ukraina. En svært tydelig beskjed, sier den norske utenriksministeren.

Av NTB | 02.03.2022 18:57:28

Politikk: Resolusjonen, som først og fremst er symbolsk og ikke bindende, krever at Russland stanser krigføringen i Ukraina og trekker alle sine soldater ut.

– Det er en svært tydelig beskjed som FNs hovedforsamling i kveld kom med til Russland. Resolusjonen er en sterk fordømmelse av Russlands angrepskrig og krever stans i krigshandlingene. Dette viser hvor isolert Russland nå er, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

141 av 193 medlemsland stemte for resolusjonen. 35 land lot være å stemme, deriblant Kina. Russland, Syria, Eritrea, Nord-Korea og Hviterussland stemte mot.

I resolusjonen slås det fast at det er stor bekymring knyttet til meldingene om angrep mot boliger, skoler og sykehus, samt de sivile dødsfallene.

De 193 medlemslandene startet mandag en ekstraordinær sesjon som Russland, ifølge FNs regler, ikke kan blokkere med veto i sikkerhetsrådet.

Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzia var tydelig på at de ikke ville la seg påvirke av resolusjonen, og at den ikke vil bidra til å stoppe Russlands militære aktivitet.

Bare ti ganger tidligere har det blitt holdt et slikt møte i FNs historie.

Flere nyheter: