Menu
Estlands statsminister Kaja Kallas (bak) etterlyser et forbud mot russisk gass etter at EU-landene klarte å komme til enighet om et forbud mot russisk olje. Etter krav fra Ungarns statsminister Viktor Orban (t.v.) ble det imidlertid gitt et midlertidig unntak for olje fraktet fra Russland i rør. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB

Estland etterlyser gassforbud etter oljekompromiss

Estlands statsminister Kaja Kallas mener et importforbud mot russisk gass må komme i kjølvannet av oljeforbudet, men har ikke tro på at det skjer nå.

Av NTB | 31.05.2022 11:01:00

Politikk: – Jeg mener gass må være del av den sjuende sanksjonspakken, men jeg er også realistisk. Jeg tror ikke det kommer der, sa Kallas da hun ankom dag to av EU-toppmøtet i Brussel.

Kallas sier hun ble positivt overrasket over at EU-landene klarte å komme til enighet om et importforbud mot russisk olje sent mandag kveld.

Også gass ble kort diskutert på gårsdagens møte, forteller Kallas.

– Gass er selvfølgelig mye vanskeligere enn olje. Neste runde med sanksjoner blir vanskelig, sa Kallas.

– Bekymringen er at Russland skrur av ikke bare for Nederland, men også Danmark. Kanskje er det sånn at Russland selv vil sanksjonere gass, sa Kallas.

Også Latvias statsminister Krisjanis Karins etterlyste strengere sanksjoner mot Russland tirsdag morgen.

– Jo sterkere sanksjonene er, jo fortere er krigen over. Jeg har sagt siden 24. februar at vi trenger umiddelbare og fullverdige energisanksjoner mot olje, kull og gass, sa han til pressen.

Importforbudet gjelder foreløpig kun russisk olje fraktet sjøveien og ikke olje sendt via rørledninger, som Ungarn er avhengig av. Dermed er en tredel av oljen EU importerer fra Russland fortsatt unntatt sanksjoner.

Dessuten får Ungarn og Slovakia forsikringer om at de kan kjøpe russisk olje fraktet til sjøs dersom andre forsyningslinjer blir kuttet.

Tsjekkia får unntak fra oljeforbudet i 18 måneder, skriver Politico.

EUs utenrikssjef Josep Borrell forsvarer likevel oljekompromisset. Han kaller enigheten «gode nyheter».

– Nå har vi en plan om å forby 90 prosent av all oljeimport til unionen ved slutten av året, sa Borrell da han ankom toppmøtet tirsdag morgen.

– Vi gir et unntak for land uten kyst. Det synes jeg er en fornuftig vei ut av diskusjonen, sa han.

Kallas advarer om at sanksjonene etter hvert vil merkes også utenfor Russland. Mandag kom nyheten om at russiske Gazprom kutter gassleveransene til Nederland.

Mandagens oljeforbud ble banket på plass etter lange og intense diskusjoner der Ungarn til slutt fikk gjennomslag for flere av sine krav.

«En enighet er nådd. Ungarn er unntatt oljeembargoen!», skrev Ungarns statsminister Viktor Orban på Facebook etter møteslutt mandag kveld.

(©NTB)

Flere nyheter: