Menu
Espen Andersen Bråthen er siktet for drap på fem personer på Kongsberg onsdag kveld. Foto: Skjermdump fra video / NTB

Kongsberg-siktet med begrunnelse for drapene

Politiet har ikke tatt ut siktelse for terror mot Espen Andersen Bråthen, som er siktet for å ha drept fem mennesker på Kongsberg onsdag kveld.

Av NTB | 14.10.2021 16:52:45

Krig og konflikter: – Han har gitt en relativt grundig forklaring i avhør. Vi ønsker ikke å si noe om hva han gjorde. Han har gitt en slags begrunnelse for det han gjorde, sier politiadvokat Ann Iren Svane Mathiassen på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Overfor NTB sier hun at det ikke er tatt ut noen terrorsiktelse enda.

– Hvorvidt det er en terrorhandling, er noe etterforskningen skal avdekke. Foreløpig har vi grunnlag for en siktelse for drap, sier politiadvokat Ann Iren Svane Mathiassen til NTB.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) uttalte torsdag at angrepene ser ut som terror. Bråthen gikk til angrep i Kongsberg onsdag kveld med pil og bue og andre våpen, og er siktet for til sammen fem drap, samt for å ha skadd tre andre.

– Vi er ikke kjent med noen relasjon mellom den siktede og de drepte, det fremstår som helt tilfeldig, sier Mathiassen på pressekonferansen.

Ingen av drapene skjedde inne i den mye omtalte Coop-butikken.

– Vi ønsker å gjennomføre avhør av vitner før vi går ut med det. Obduksjonene av de omkomne er ikke klare enda, men de vil da gi oss flere svar om hvilke våpen som har blitt brukt, sier Svane Mathiassen.

– Vi har ikke fått noen oppdatert tilstand på dem. Én skal være utskrevet fra sykehus. Det vi har fått opplyst er at det går bra med dem, sier Svane Mathiassen.

Hun sier at den siktede har forklart seg detaljert om det som skjedde. Politiet har planer om et avhør nummer to i løpet av torsdag, men det har ikke startet enda.

Svane Mathiassen sier de drepte ble funnet innendørs og utendørs, hvorav én inne i en bolig. Alle de fem drepte framstår som tilfeldige ofre.

Det er beslaglagt totalt tre våpen, og politiet mener det ble brukt både pil og bue og andre våpen under drapene. Politiet ønsker imidlertid ikke å gå ut med hva slags våpen det er.

Politiet oppjusterte torsdag ettermiddag antallet skadde til tre, fordi én hadde tatt seg til legevakten på egen hånd.

(©NTB)

Flere nyheter: