Menu
Illustrasjonsfoto av ESB-hovedkvarteret i Frankfurt: Jonas Berge / NTB

ESB lover å ta grep for å stanse stigende renter på statsgjeld

Den europeiske sentralbanken (ESB) vil ta i bruk nye metoder for å stanse stigningen i rentene på statsgjelden til land i eurosonen.

Av NTB | 15.06.2022 15:46:12

Økonomi og næringsliv: Etter et hasteinnkalt møte onsdag varslet banken at den vil utvikle en ny mekanisme for å bekjempe problemet.

Detaljene er ikke kjent, men det dreier seg om et «nytt anti-fragmenterings-instrument» knyttet til fornyelse av obligasjoner som utløper.

I tillegg vil ESB mer generelt være fleksibel når sårbare land må fornye statslån.

Også rentene på tyske obligasjoner har steget, men ikke på langt nær like mye. Rentene på tyske obligasjoner lå onsdag på 1,77 prosent.

Bakgrunnen for renteøkningen i obligasjonsmarkedene er at ESB har varslet høyere styringsrente og stanset støttekjøp av obligasjoner, som ble innført som et krisetiltak under pandemien.

Men etter denne kunngjøringen begynte rentene på statsgjelden i flere søreuropeiske land å krype oppover. Situasjonen har vekket vonde minner fra eurokrisen for om lag ti år siden. Den gang steg obligasjonsrentene til nivåer som gjorde at flere euroland fikk problemer med å betjene statsgjelden.

Bakgrunnen for at styringsrenten nå settes opp, er den høye inflasjonen. Det siste året har inflasjonen økt kraftig over store deler av verden. I eurosonen lå den årlige prisveksten i mai på 8,1 prosent, det høyeste nivået siden euroen ble innført rundt årtusenskiftet.

«Fragmentering» betyr i denne sammenhengen et sprik mellom rentene som ulike euroland må betale for å låne penger. Rentene på tiårige italienske statsobligasjoner har denne uken steget til over 4 prosent, det høyeste nivået siden 2014.

I forrige uke varslet ESB at det blir rentehopp både i juli og september. Dette blir de første rentehevningene i eurosonen på elleve år.

(©NTB)

Flere nyheter: