Menu
Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix

ESB gjeninnfører tiltak for å stimulere økonomien

Den europeiske sentralbanken (ESB) vil igjen kjøpe store mengder obligasjoner for å stimulere økonomien. Innskuddsrenta senkes til minus 0,5 prosent.

Av NTB | 12.09.2019 14:36:44

Økonomi og næringsliv: Fram til nå har den marginale innskuddsrenta ligget på minus 0,4 prosent, ifølge Dagens Næringsliv.

Samtidig holdes styringsrenta uendret på 0,0 prosent.

ESBs obligasjonskjøp vil bli gjenopptatt 1. november. 20 milliarder euro skal brukes hver måned på kjøp av stats- og selskapsobligasjoner så lenge det er nødvendig.

Denne typen tiltak omtales ofte som å «trykke penger» siden pengemengden i økonomien øker.

Bakgrunnen for gjeninnføringen av «pengetrykkingen» nå er økonomisk usikkerhet som følge av brexit og handelskrigen mellom USA og Kina. I tillegg er det tegn til at den økonomiske aktiviteten blant annet i Tyskland er i ferd med å avta.

ESBs rentemøte torsdag var det nest siste før Mario Draghi går av som sentralbanksjef og Christine Lagarde overtar ledelsen av banken 31. oktober.

Avgjørelsen vekket harme hos USAs president Donald Trump, som beskylder sentralbanken for å ødelegge for dollaren og skade amerikansk eksport.

– De forsøker, og lykkes med, å svekke euroen mot den VELDIG sterke dollaren, som er skadelig for amerikansk eksport, skrev presidenten på Twitter.

(©NTB)

Flere nyheter: