reklame for Sheiken Bowling
Menu
Statsminister Erna Solberg under en pressekonferanse der regjeringen presenterer den nye samfunnssikkerhetsmelding og langtidsplanen for Forsvaret. Foto: Jil Yngland / NTB

Erna Solberg troner på topp i maktkåring

Statsminister Erna Solberg troner fortsatt på topp på Kapitals liste over mektige kvinner i Norge. Flere sentrale aktører i møtet med pandemien klatrer.

Av NTB | 22.10.2020 07:38:02

Politikk: Om du vil du bli mektig er sjansen størst om du har studert økonomi eller om du er politiker. Det er konklusjonen når Kapital for 14. året på rad lanserer sin liste over Norges 100 mektigste kvinner, i et år der koronapandemien har rokket ved makten.

Statsminister Erna Solberg (59) troner likevel på topp som Norges desidert mektigste kvinne.

– Hun begikk en maktdemonstrasjon av de sjeldne da hun 12. mars i år gikk i bresjen for å stenge ned Norge, og innførte de mest inngripende tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid, sier Kapital-redaktør og juryleder for kåringen, Vibeke Holth.

– Det er ingen tvil om at FHIs statistikk, råd og retningslinjer har hatt stor betydning for hvilke tiltak som er iverksatt i Norge for å få bukt med, og slå ned på, pandemien, skriver Kapital.

Pandemien gjør også at Line Vold, som er ansvarlig for smittevern og beredskap i FHI, kommer inn på 100.-plass, mens Cathrine M. Lofthus, som er administrerende direktør i Helse sør-øst, klatrer fra 21.- til 14.-plass på lista.

– Da hele verden i mars jaktet desperat etter smittevernutstyr, tok Lofthus grep. Ordningen hun etablerte – over natten – gjorde at hun fikk ansvar for å bygge opp hele Helse-Norges lagre. Slikt gir ytterligere makt midt i en pandemi, skriver Kapital.

Opp på andreplass rykker i stedet utenriksminister Ine Eriksen Søreide, som i sommer sikret Norge en plass i FNs sikkerhetsråd.

Også Monica Mæland, som var kommunal- og moderniseringsminister i fjor og som nå er justis- og beredskapsminister, stiger til tredjeplass på maktkåringen.

Politikere har åtte av de første plassene på maktlisten og blant landets 100 mektigste finner vi 20 politikere.

Den yngste på listen er 34 år gamle Tina Bru, som er olje- og energiminister og på femteplass. Den eldste er 68 år gamle Bente Angell-Hansen, som leder EFTAs overvåkingsorgan (ESA).

Lista bærer preg av at den er laget i koronaens år. Direktør i Folkehelseinstituttet (FHI) Camilla Stoltenberg er på niendeplass. Hun er den første på lista som ikke er politiker.

Fjorårets nest mektigste kvinne, daværende finansminister og Frp-leder Siv Jensen (51), falt ned til en sjetteplass etter at hun valgte å ta partiet ut av regjering.

(©NTB)

Flere nyheter: