Menu
Statsminister Erna Solberg (H) er sterkt kritisk til president Donald Trumps opptreden etter valgnederlaget. Foto: Berit Roald / NTB

Erna Solberg forsvarer norsk forsiktighet i kritikken av Trump

Statsminister Erna Solberg (H) sier strategien hennes har vært å kritisere den amerikanske presidenten når det har vært i Norges interesse å gjøre det.

Av NTB | 07.01.2021 12:38:21

Politikk: – Jeg har hatt en viktig strategi på at jeg har kritisert når jeg har ment at retorikken har vært urimelig, og det har vært i Norges interesse å kritisere, sier Solberg til NTB.

Hun gikk torsdag hardt ut mot USAs avtroppende president Donald Trump etter opptøyene i Washington D.C. kvelden i forveien.

Men statsministeren lar det skinne igjennom at hun i enkelte situasjoner har måttet legge bånd på seg de siste fire årene.

– Jeg mener vi har sagt tydelig ifra på mange punkter, sier Solberg.

– Men det er viktig å si at min jobb som norsk statsminister er å ivareta norske nasjonale interesser.

Da USA trakk seg ut av Verdens helseorganisasjon (WHO) i fjor, var Solberg også den første regjeringssjefen som gikk ut for å kritisere Trump. Det gjorde hun i et intervju med CNN.

Hun har i tillegg vært kritisk til Trump i handelspolitikken, som hun mener rammer Norge direkte. Og hun har flere ganger kommentert den politiske polariseringen i USA og dyrkingen av konspirasjonsteorier.

Men når det gjelder militært samarbeid med USA, har Norge valgt å være proaktive, påpeker Solberg.

– Som mangeårig parlamentariker i det norske Storting er det sterkt å se bilder av parlamentarikere i andre land som gjemmer seg under en mobbs inngripen og angrep på et parlament. Det er særlig sterkt å se at de bildene skjer fra en nær alliert, som ofte har vært demokratiets fremste forsvarer i internasjonal politikk, nemlig USA, sa Solberg på et pressetreff tidligere torsdag.

Der kalte hun opptøyene i Washington D.C. sjokkerende. Samtidig rettet hun krass kritikk mot den avtroppende presidenten.

– Det er ingen tvil om at han har ansvar for den polariseringen og å oppildne sine tilhengere til ikke å akseptere valget. Det er det som er bakgrunnen for hele den opphetede situasjonen, sa Solberg.

– Vårt viktigste budskap er å si at dette er helt uakseptabelt. I et demokrati skal den tapende part faktisk anerkjenne sitt valgnederlag, innrømme det og bidra til en fredelig maktoverføring til andre, sa hun.

Solberg trekker fram at hun allerede i 2017 kritiserte Trump for uttalelser om Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton og for uttalelser om FN.

Bildene fra Washington onsdag syns hun det var forferdelig å se.

(©NTB)

Flere nyheter: