Menu
Statsminister Erna Solberg sier at koronapandemien har vart lengre enn hun håpte og trodde. Foto: Heiko Junge / NTB

Erna Solberg: – Det er nå det gjelder

Nye koronatiltak er på vei, og nok en gang ber statsministeren Norge være med på et krafttak mot koronaviruset. Håpet er at dette skal bli det siste.

Av NTB | 08.03.2021 07:38:45

Medisin og helse: – Dette har vart mye lengre enn hva vi hadde håpet og trodd. Det har generelt gått ganske bra i Norge, men vi har den siste bakketoppen vi skal gjennom, sier statsministeren til NTB etter søndagens tale til folket.

Tirsdag vil hun legge fram nye nasjonale tiltak for Stortinget.

– Det er nå det gjelder, sier hun.

– Hvis vi klarer å få ned smitten gjennom dette, så vil vi etter hvert ha fått mange vaksinerte. Mars og april er veldig avgjørende, for det avgjør om vi kan begynne å åpne i mai. Men hvis vi står i en smittebølge i begynnelsen av mai, som vi ikke har fått kontroll på, da klarer vi ikke å åpne igjen.

– Vi jobber med om, og hvordan, vi skal skjerpe tiltakene framover. Det er for øyeblikket veldig ujevnt hvordan smittetrykket er i landet. Mange kommuner har vært flinke til å slå ned utbrudd raskt. Og så er det nok noen som kunne vært litt raskere på, sier Solberg.

Hun forklarer at det største valget regjeringen kanskje står overfor, er hvor mye som skal være lokale tiltak og hvor mye som skal være nasjonale tiltak.

Den gang ble landet nedstengt 12. mars, en dato som nærmer seg igjen.

– Det er mye som er forskjellig fra 12. mars i fjor. Vi har høye smittetall, men vi har mye mer kunnskap. Vi har også mye sterkere tiltak på plass og jobber mye mer systematisk med smittesporing og oppfølging.

Statsministeren påpeker at langt flere testes nå, og at dagens høye smittetall ikke er direkte sammenlignbare med tallene 12. mars i fjor. Da var trolig flere smittet enn i dag.

– Den gangen måtte du være syk for å bli testet. Nå tester vi veldig mye, påpeker Solberg.

Foreløpig har statsministeren vært knapp om hvilke nye tiltak hun ser for seg. Målet er uansett å stanse smitteøkningen som har herjet i Norge den siste tiden, godt hjulpet av muterte koronavarianter.

I sin tale til folket sammenlignet statsministeren situasjonen med en bakketopp. Det høres likt ut som i fjor, da helseminister Bent Høie (H) brukte fjellturmetaforer om den første smittebølgen i landet.

(©NTB)

Flere nyheter: