Menu
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er negativ til Finland og Sveriges Nato-medlemskap. Foto: Torstein Bøe / NTB

Erdogan går imot Nato-medlemskap for Sverige og Finland

Tyrkias president sier han ikke er tilhenger av Nato-medlemskap for Sverige og Finland. – Overraskende, sier Norges statsminister Jonas Gahr Støre.

Av NTB | 13.05.2022 13:45:52

Politikk: Å innlemme Sverige og Finland i alliansen vil være en feil, sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fredag.

Han hevdet at skandinaviske land støtter militante kurdere og andre grupper som Tyrkia ser på som terrorister.

– Skandinavia er som gjestehus for terrororganisasjoner, sa Erdogan til journalister i Istanbul fredag. Han viste blant annet til den væpnede kurdiske organisasjonen PKK.

Natos utenriksministre har et uformelt møte om Ukraina-krigen, og Haavisto og Linde er invitert til å delta selv om landene deres ikke er Nato-medlemmer – ennå.

En rekke andre Nato-land har uttrykt stor støtte til svensk og finsk medlemskap. I Finland har både president Sauli Niinistö og statsminister Sanna Marin sagt at en finsk Nato-søknad bør sendes raskt.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre sier han ikke var forberedt på at Erdogan ville si nei til svensk og finsk Nato-medlemskap.

– Det er første gang jeg har hørt om dette, sier Støre til NTB.

– Det kommer overraskende på meg. Jeg opplever at de samtalene som har vært i Nato til nå, har gitt uttrykk for at Sverige og Finland – som er nære partnere av Nato – har alle kvalifikasjoner til å bli medlemmer. Og det er Norges holdning, sier han.

– Tyrkia vil ikke gjenta en slik tabbe, sa han.

Tyrkia-kjenner Einar Wigen, som er førsteamanuensis ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved UiO, mener Erdogan åpenbart ønsker å oppnå noe med sine uttalelser.

– Min første tolkning av dette er at det er et forhandlingsutspill. Det er åpenbart at Tyrkia ønsker seg noe. Men hva de vil ha, hvordan de skal få det og om de eventuelt får det, er det litt tidlig å si. Men jeg ville tenkt at dette har man alle muligheter for å løse, sier Wigen.

– Hvis Tyrkia ikke får det de vil ha, hvis de ikke føler de får nok ut av å godta at de blir medlemmer, kan de definitivt finne på å sette en stopper for det, sier Wigen.

Det samme konstaterer militæranalytiker Steen Kjærgaard ved Forsvarsakademiet i Danmark.

– Medlemskap i Nato krever enstemmighet. Derfor kan Tyrkia reelt sett godt blokkere for opptak av de to landene ved å stemme imot, sier han til Ritzau.

– Det er mange som har snakket om denne risikoen, om at det er mange spørsmål som Tyrkia er misfornøyde med i det bilaterale forholdet til Sverige. Det handler først og fremst om kurderspørsmålet og synet på PKK, sier han.

Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) fører en væpnet kamp i Tyrkia og er terrorstemplet både der og av EU og USA. Dette til tross for at amerikanerne samarbeidet tett med det som blir sett på som den syriske grenen av organisasjonen, YPG-militsen.

Levin utelukker ikke at Erdogan nå vil bruke Sveriges Nato-søknad som pressmiddel for å få en slutt på USAs støtte til YPG.

– Dersom Finland bestemmer seg for å søke, blir de ønsket varmt velkommen i Nato, og søknadsprosessen vil skje raskt og smidig, sa Stoltenberg i en uttalelse torsdag.

Også i USA er det uttrykt sterk støtte, og amerikanske senatorer har lovet rask behandling av en eventuell svensk og finsk Nato-søknad.

Finlands utenriksminister Pekka Haavisto og Sveriges utenriksminister Ann Linde vil diskutere Erdogans utspill med Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu i et møte i Berlin lørdag.

Uttalelsen fra Erdogan kom samme dag som en svensk Nato-analyse konkluderte med at svensk medlemskap i Nato vil ha konfliktdempende effekt i hele Nord-Europa.

Erdogan sa også at det var et feilskjær å gi grønt lys for Nato-medlemskap til Hellas i 1952. Han anklaget Hellas for å bruke alliansen mot Tyrkia.

Han tror definitivt at Tyrkia kan være villige til å sette ned foten mot svensk og finsk Nato-medlemskap. Alle de 30 eksisterende Nato-landene må godkjenne nye medlemmer.

Paul Levin, som er sjef for Institutt for Tyrkia-studier ved universitetet i Stockholm, utelukker ikke at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan vil gjøre alvor av trusselen om å nekte svensk og finsk medlemskap.

Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg har tidligere lovet en rask Nato-prosess for Finland dersom de søker medlemskap.

Flere nyheter: