reklame for Sheiken Bowling
Menu
Arsvågen Rogfast FOTO: COWI / Statens Vegvesen
Arsvågen Rogfast FOTO: COWI / Statens Vegvesen

Er Rogfast et miljøprosjekt eller en klimabombe?

Rogfast vil være meget bra for klima og miljø, sier Terje Halleland (Frp). Rogfast og ferjefri E39 er en klimabombe, sier Heidi Bjerga (SV).

Av Egil M Solberg | 16.08.2020 21:29:40

Samferdsel: Det er sterke krefter som vil stanse utbyggingen av Rogfast og Hordfast. Klima og miljø blir brukt som argument for å stanse utbyggingen.

I den forbindelse er det uenighet om klimaeffekten til ferjefri E39 med Rogfast og Hordfast.

– Dyre og dårlige veier på kysten har ført mye av tungtrafikken på alternative ruter som ofte går østover via fjelloverganger, forklarer Halleland.

Argumentet er at denne trafikken med Rogfast og en forbedret E39 vil flyttes tilbake til kysten. Med mindre stigninger og bedre vei går drivstoffforbruket ned.

– Det vil si at trafikkøkningen på grunn av Rogfast er positiv i et miljøperspektiv, forklarer Halleland og forklarer.

– Det vil føre til redusert dieselforbruk, redusere behov for vedlikehold, økt sikkerhet og en redusert kjøretid vil føre til mer effektiv bruk av bilparken og redusere kostnader for bedriftene, sier Halleland.

Miljøbombe

– Heldigvis kan vi stoppe prosjektene nå, med Parisavtalen i hånden. Det skriver gruppeleder Heidi Bjerga i Rogaland SV i et debattinnlegg i Aftenbladet.

At flertallet av partiene i fylkestinget i Rogaland fortsatt kjemper for Rogfast er en gåte for oss i SV, skriver hun.

– Det er mange prosjekt som må under klimalupen, for vi har forpliktet oss til å nå klimamålene. Det vil vi ikke gjøre hvis vi fortsetter med Rogfast, Hordfast, eller prosjektet ferjefri E39. Dette er klimabomber, skriver hun.

Flere nyheter: