Menu
Konsernsjef i Equinor, Anders Opedal, under pressekonferanse i forbindelse med Equinors kapitalmarkedsdag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Equinors fra verste til et av de beste resultatene – trekkes opp av høye priser

Høye priser og solid drift ga Equinor et resultat i årets tredje kvartal på 9,77 milliarder dollar, opp fra 780 millioner dollar i samme periode i fjor.

Av NTB | 27.10.2021 08:07:26

Økonomi og næringsliv: Resultatet er mer enn 12,5 ganger høyere enn for tilsvarende kvartal i 2020. Ikke uventet har de sterke olje- og gassprisene gitt et svært sterkt resultat.

– Den globale økonomien er på vei opp igjen, men vi er fortsatt forberedt på svingninger i markedet knyttet til virkningene av pandemien, sier konsernsjef Anders Opedal.

Særlig gassprisene er svært sterke nå, og Equinor har tatt grep for å øke gasseksporten for å møte den høye etterspørselen i Europa. Samlet egenproduksjon av olje og gass var på 1,996 millioner fat oljeekvivalenter per dag i tredje kvartal, opp fra 1,994 millioner i samme periode i 2020.

Ikke siden 2012 har selskapet levert et bedre resultat målt i dollar, og målt i kroner er dette høyeste kvartalsresultat noensinne, melder DN.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er fornøyd.

– Dette viser hvor viktig olje- og gassindustrien er for landet vårt. Dette er inntekter som er helt sentrale i å finansiere velferden og de godene vi nyter godt av i hele Norge, sier han til NTB.

– Det svært lønnsomme Troll Fase 3-prosjektet kom i drift, og Martin Linge-feltet har trappet opp produksjonen. Begge leverer gass til Europa produsert med lave utslipp. Våre store havvindprosjekter går framover i henhold til plan, sier Opedal.

Egenproduksjon av fornybar energi i kvartalet har samtidig gått ned og var 304 GWh, ned fra 319 GWh for samme periode i fjor. Selskapet oppgir at de har hatt mindre vind enn gjennomsnittet for sesongen, noe som påvirker produksjonstallene.

Han sier streng kapitaldisiplin og en meget sterk netto kontantstrøm styrker balansen i selskapet. Selskapet har i 2021 redusert gjeldsgraden hvert kvartal, og i tredje kvartal er den ned til 13,2 prosent, fra 16,4 prosent i andre kvartal.

Samme år har Opedal gradvis økt utbytte per aksje etter at det på grunn av pandemien ble redusert fra 27 til 9 cent per aksje. Nå er utbyttet på 18 cent per aksje.

Det solide Equinor-overskuddet betyr økte skatteinntekter til staten, som også drar inn betydelige summer fra andre oljeselskaper og fra sine direkte eierandeler, nå som prisene er høye.

Equinor opplyser at flere nye felt kom i produksjon i kvartalet, samtidig som produksjon på eksisterende felt ble økt.

Opedal har om få dager vært toppsjef i selskapet i ett år. Han tok over jobben fra Eldar Sætre 2. november i fjor.

Flere nyheter: