reklame for Sheiken Bowling
Menu
Equinor og partnerne i Wisting har besluttet å utsette investeringsbeslutningen som var planlagt i desember 2022. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Equinor utsetter investeringsbeslutningen for Wisting-prosjektet

Equinor og partnerne i Wisting-prosjektet har besluttet å utsette investeringsbeslutningen som var planlagt i desember 2022.

Av NTB | 10.11.2022 08:51:10

Økonomi og næringsliv: – Arbeidet med å utvikle prosjektet fortsetter med mål om en investeringsbeslutning innen utgangen av 2026, skriver Equinor i en pressemelding.

Det er økte kostnader som er årsaken til beslutningen om å utsette arbeidet med å utvikle det selskapene beskriver som et teknisk og miljømessig forsvarlig Wisting-prosjekt som kan produsere sikkert i Barentshavet.

– En utbygging vil skape betydelige verdier for samfunnet og ringvirkninger i nord og nasjonalt. I vårt oppdaterte investeringsgrunnlag for prosjektet ser vi at kostnadene har økt på grunn av global inflasjon og kostnadsvekst i leverandørindustrien nasjonalt og internasjonalt, skriver Equinor.

– Basert på en totalvurdering velger vi å utsette investeringsbeslutningen, sier konserndirektør Geir Tungesvik for Prosjekter, boring og anskaffelser.

Oppdatert investeringsestimat for Wisting-prosjektet er på 104 milliarder kroner.

Tungesvik peker på at global inflasjon og utfordringer i energimarkedene som følge av krigen i Ukraina, skaper kapasitetsutfordringer og flaskehalser hos internasjonale og norske leverandører. Dessuten har leveransetidene fra verftene og utstyrsleverandørene økt.

– Mange har jobbet hardt for å realisere Wisting i henhold til planen, og beslutningen er krevende. Men i dagens leverandørmarked er det riktig å utsette en investeringsbeslutning for å sikre en økonomisk forsvarlig utbygging og robusthet i gjennomføringen av prosjektet. Når presset i leverandørmarkedet avtar, vil Wisting-prosjektet kunne gjennomføres på en god måte, sier han.

– Vi er likevel glade for at Equinor er helt tydelige på at de er fast bestemt på å gjennomføre utbyggingen. Det er viktig for å sikre langsiktig produksjon i Norges viktigste næring og at Norge skal konkurrere langt inn i fremtiden om å produsere mest mulig av oljen verden trenger på en mest mulig miljøvennlig måte, sier Hun.

– Selv om det ikke har noe med denne beslutningen å gjøre, så ser vi en økende usikkerhet i oljenæringen som følge av regjeringens uklare signaler og partier som vil oljenæringen til livs gis mer makt og innflytelse, sier Listhaug videre.

– Det er klokt ettersom Wisting både vil føre til store klimagassutslipp og nedbygging av natur med elektrifisering fra land. Det er et hull i hodet-prosjekt på alle måter, som bør legges dødt på lang sikt også, sier Sofie Marhaug som er 2. nestleder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

– Denne utsettelsen gjør at Wisting-prosjektet ikke lenger omfattes av oljeskattepakka som Stortinget vedtok under pandemien. Da er hele prosjektet totalt ulønnsomt og noe Norge etter all sannsynlighet kommer til å tape penger på, sier miljøpolitisk talsperson Lars Haltbrekken i SV.

– Wistingfeltet er både i konflikt med sentrale klimamål og ville ha truet store naturverdier. Likevel er det mest alvorlige de geologiske forholdene som er det mest alvorlige da det er en svært tynn og ustabil geologi som medfører stor risiko. Bellona har tidligere advart om at dette vil fordyre prosjektet i forhold til hva Equinor har lagt til grunn, sier Hauge.

Den norske olje- og gassgiganten fastslår at det er usikkerhet rundt rammebetingelsene for prosjektet og gjennomføringskapasitet i leverandørmarkedet.

Frp-leder Sylvi Listhaug sier det er synd at beslutningen utsettes, men at de har forståelse for at Equinor må gå noen ekstra runder i den spesielle situasjonen vi står i med høye priser.

Hos Rødt er imidlertid tonen en annen. Partiet ser på utsettelsen som klok.

Bellona-leder Frederic Hauge kaller det en gledens dag og peker ikke minst på konsekvensene prosjektet har for klimaet.

Flere nyheter: