Menu
Equinor mener det er både miljømessig og teknisk forsvarlig å bygge ut Wisting-feltet i Barentshavet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Equinor: Miljømessig forsvarlig å bygge ut Wisting-feltet

Equinor mener det er både miljømessig og teknisk forsvarlig å bygge ut Wisting-feltet i Barentshavet.

Av NTB | 24.10.2022 09:50:56

Økonomi og næringsliv: Equinor la mandag fram en ny utredning av Wisting-feltet.

– Tilleggsutredningen utdyper noen sentrale tema fra konsekvensutredningen og styrker beslutningsgrunnlaget for en sikker og forsvarlig feltutbygging, sier direktør for prosjektutvikling i Equinor, Trond Bokn.

Lønnsomheten i feltet vil bli vurdert i utbyggingsplanen, som skal leveres i desember, melder E24.

Oljeselskapet OMV har tidligere ment at Wisting-feltet kan inneholde én milliard fat olje, der mellom 200 og 500 millioner fat ses på som utvinnbare.

– Konsekvensutredningen, høringsprosesser og tilleggsutredningen har så langt ikke brakt fram informasjon som endrer vår vurdering av at det er teknisk og miljømessig forsvarlig å bygge ut Wisting, sier Bokn.

Utbyggingen av feltet vil utløse investeringer på mellom 60 og 75 milliarder kroner, men investeringene vil være nedbetalt i løpet av fire år, ifølge Equinors beregninger.

Både forsyningsbase og helikopterbase er planlagt lokalisert til Hammerfest.

Equinor bedyrer at de vil tilpasse installasjonen og sikkerhet i operasjonene til forhold med lave temperaturer, såkalt vinterisering. Installasjonen vil ifølge selskapet tåle isforhold som statistisk kan inntreffe en gang hvert 10.000 år.

De vil installere systemer som overvåker isen slik at driften kan tilpasses om is skulle komme nærmere enn 50 kilometer fra installasjonen.

Equinor er operatør for Wisting-feltet og har en eierandel på 35 prosent. Det samme har Aker BP. Petoro eier 20 prosent og INPEX Idemitsu Norge eier 10 prosent.

Tilleggsutredningen har en høringsfrist på to uker.

– Her må regjeringen lytte til de mange advarslene mot Wisting og komme SV i møte, sier leder Frode Pleym i Greenpeace Norge.

SV mener at olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) må sørge for at klimahensyn blir en del av slike konsekvensutredninger.

– Den økonomiske risikoen er jo dessuten mye større enn Equinor påstår, når vi skal investere 50–60 milliarder kroner i et oljefelt så langt nord, som skal produsere olje lenge etter at verden skal ha kuttet alle sine klimagassutslipp, sier miljøpolitisk talsperson Lars Haltbrekken i SV.

– Når det gjelder budsjettforhandlingene, så er kampen mot Wisting-feltet en viktig sak for SV, og noe vi jobber for å stanse hver eneste dag, legger han til.

MDG kaller Wisting en «katastrofe» for klimaet og naturen.

– For å være miljømessig forsvarlig, må Wisting-feltet skrinlegges og aldri bli bygget ut, sier stortingsrepresentant Une Bastholm (MDG).

Feltet ligger omtrent 30 mil nord for kysten av Finnmark, og er oppkalt etter polarhelten Oscar Wisting. Feltet er planlagt å komme i drift i 2028, og skal produsere olje i 30 år.

Bokn opplyser at investeringsbeslutningen blir tatt mot slutten av 2022. Selskapet må levere utbyggingsplan innen utgangen året for å komme inn under Stortingets oljeskattepakke fra 2020.

Greenpeace mener den nye utredningen verken svarer på kritikken om oljevernberedskap eller miljørisiko. Nå håper de SV stanser de omstridte utbyggingsplanene i budsjettforhandlingene.

Fremskrittspartiet på sin side krever at regjeringen holder utbyggingen av Wisting-feltet utenfor budsjettforhandlingene med SV. Partiet viser til regjeringens forhandlingshistorikk med SV som tilsier nye innstramninger i oljepolitikken.

(©NTB)

Flere nyheter: