Menu
Equinor-eierskapet flyttes ut av Olje- og energidepartementet. Olje- og energiminister Tina Bru (H) avviser at bråk om eierskap etter USA-skandalen har påvirket beslutningen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Equinor-eierskapet flyttes ut av Olje- og energidepartementet

Fra og med onsdag får statens største selskap ny eier. Nærings- og fiskeridepartementet og næringsminister Iselin Nybø (V) tar over.

Av NTB | 23.06.2021 07:23:58

Økonomi og næringsliv: I Equinors snart 50 år lange historie har det vært Olje- og energidepartementet (OED) som har styrt statens største selskap. Nå er det over.

– Oljepolitikken skal være her i Olje- og energidepartementet, men eierpolitikken skal være i Næringsdepartementet – der den strengt tatt hører hjemme, sier olje- og energiminister Tina Bru (H) til Dagens Næringsliv.

Bru avviser at bråk om eierskap etter USA-skandalen har påvirket beslutningen.

Stortinget har bedt regjeringen vurdere å flytte eierskapsstyringen av Equinor fra Oljedepartementet til Næringsdepartementet for å unngå rollekonflikter.

Forslaget ble fremmet etter at kontroll- og konstitusjonskomiteen har sett nærmere på hva som skjedde da Barentshavet sørøst ble åpnet for oljeleting i 2013, meldte NRK i mai i år.

Regjeringen mener også det er problematisk at samme departement som deler ut letelisenser, også er største eier av den største operatøren på sokkelen. Flyttingen av eierskapet vil gi et skarpere skille mellom rollene.

Det er statsminister Erna Solberg (H) som bestemmer hvor eierskapet av Equinor skal ligge. I et ekstraordinært statsråd onsdag vil overføringen av eierskapet vedtas, ifølge Dagens Næringsliv.

I en oppdatering skriver E24 at også Petoro og Statens direkte økonomiske engasjement også står på listen over eierskap som flyttes til Næringsdepartementet.

Flere nyheter: