Menu
Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian varslet tirsdag kveld at EUs medlemsland enstemmig har vedtatt å innføre nye sanksjoner mot Russland som følge av Ukraina-krisen. Foto: Michel Euler / AP / NTB

Enstemmig vedtak om EU-sanksjoner mot Russland

EUs medlemsland er blitt enige om å innføre nye sanksjoner mot Russland som følge av Ukraina-krisen.

Av NTB | 22.02.2022 19:15:32

Krig og konflikter: EUs utenriksministre var samlet i Brussel tirsdag.

Bakgrunnen for avgjørelsen er at Russland har besluttet å anerkjenne de to regionene Luhansk og Donetsk øst i Ukraina som uavhengige stater og sendt russiske soldater dit, opplyste Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian tirsdag kveld.

Russlands anerkjennelse gjelder både de områdene av Luhansk og Donetsk som i dag kontrolleres av russiskvennlige separatister, og områder som kontrolleres av ukrainske regjeringsstyrker. Le Drian anklager Russland for å bryte folkeretten og for løftebrudd.

– Vi ble enige om en første sanksjonspakke, sier den franske utenriksministeren.

Borrell sier det handler om personer i tre kategorier: beslutningstakere, personer i forsvarssektoren og individer som har spredt desinformasjon. Det innføres også tiltak mot banker som blant annet finansierer det russiske militæret. EU stanser også handel med de berørte områdene i Ukraina.

Navnene på personene det gjelder er ikke formelt offentliggjort, men Vladimir Putin selv skal ikke være på listen.

EU-sanksjonene ser dermed til å ligge tett opptil de britiske sanksjonene som ble kunngjort tidligere tirsdag. En vestlig tjenestemann opplyser til NTB at USA, EU og Storbritannia har koordinert sanksjonene sine.

De britiske sanksjonene rettes mot bankene Rossija, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank og Black Sea Bank, samt mot de tre oligarkene Gennadij Timtsjenko, Boris Rotenberg og Igor Rotenberg. De vil bli nektet adgang til Storbritannia, og alle britiske statsborgere og firmaer nektes å gjøre forretninger med dem og de fem bankene.

USAs president Joe Biden har varslet en tale om Russlands handlinger i Ukraina tirsdag kveld.

Statsministeren er åpen om at sanksjonene også kan få en kostnad for Norge.

– Men det har også betydning for de som utsteder sanksjonene. Det er en tydelig opptrapping og tydelig politisk markering, men vi står sammen med europeiske land og er rede til å stå i det.

Straffetiltakene retter seg mot medlemmer av den russiske nasjonalforsamlingen som stemte for å anerkjenne opprørerkontrollerte områder i Ukraina som uavhengige, samt 27 personer, organisasjoner og bedrifter som truer ukrainsk territorium og suverenitet, opplyser EUs utenrikssjef Josep Borrell ifølge TT.

Britene innfører sanksjoner mot fem russiske banker, et stort antall medlemmer av Dumaen og tre styrtrike oligarker. I en melding fra utenriksminister Liz Truss går det fram at tiltakene rettes mot personer i Putins indre sirkel og banker som har finansiert den russiske okkupasjonen av Krim-halvøya.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var tirsdag kveld i Brussel. Han sier at Norge legger opp til å slutte seg til EU-sanksjonene.

Flere nyheter: