reklame for Sheiken Bowling
Menu
I dag er det 445.513 hytter i Norge. Bildet er fra Hovden i Bykle kommune, øverst i Setesdal i Agder fylke. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Enorme arealer satt av til hytter – Rødt reagerer

De neste årene er det satt av plass tilsvarende 200.000 fotballbaner til å bygge hytter i Norge. – Det er på tide å dra i nødbremsen, mener Rødt.

Av NTB | 17.11.2022 14:11:21

Fritid: 1.479 kvadratkilometer er satt av til fritidsboliger i gjeldende arealplaner etter plan- og bygningsloven, men som enda ikke er bygget ut, ifølge Norsk institutt for naturforskning (Nina).

– Det tilsvarer 200.000 fotballbaner, eller fire ganger størrelsen av Mjøsa. Og det er tre og en halv gang arealet til eksisterende tettbygde fritidsbyggområder, sier Nina-forsker Trond Simensen.

I dag er det 445.513 hytter i Norge. Hvor mange hytter kan bygges innenfor området som er satt av til fritidsboliger kommer an på hvor tett det bygges. Rødt reagerer på tallene og mener store hyttefelt spiser opp naturen, bit for bit.

– Nå må vi dra i nødbremsen, sier stortingsrepresentant Sofie Marhaug (R).

Rødt mener Stortinget bør innføre retningslinjer som bare tillater ny hyttebygging i allerede etablerte hytteområder.

Nina-rapporten indikerer også at det kan være konflikt mellom utbygging av fritidsboliger og flere viktige miljø- og samfunnshensyn.

– Den planlagte byggingen de neste tiårene vil gi enorme naturinngrep hvis ikke noe gjøres. Det kan vi aldri reversere, sier Marhaug.

(©NTB)

Flere nyheter: