Menu
Det danske Folketinget vedtok natt til tirsdag en gjenåpning av samfunnet som gjelder allerede fra torsdag av. Foto: Erik Johansen / NTB

Enighet om gjenåpning av Danmark i natt: Åpner skoler og gir sosiale lettelser på kort varsel

Partiene i Folketinget ble enige om åpningen av Danmark natt til tirsdag. Fra torsdag åpner folkeskolen på heltid, i tillegg blir det sosiale lettelser.

Av NTB | 04.05.2021 03:54:48

Utdanning: Alle partier i Folketinget med unntak av Nye Borgerliges fire representanter, stiller seg bak gjenåpningen.

– Vi har laget en avtale for gjenåpning som tar utgangspunkt i den gode situasjonen vi har i Danmark, sier justisminister Nick Hækkerup fra Socialdemokratiet‎.

For skolebarna i 5. til 8. klasse, som til nå har gått på skole på halv tid, blir det full åpning fra torsdag. Da er hele den danske folkeskolen åpnet for fullt.

Fra 21. mai blir det lettelser også på videregående utdannelser.

Grensen for hvor mange som kan være samlet innendørs heves til 25, og til 75 utendørs.

I tillegg åpnes idretts- og kulturlivet for dem som kan fremvise koronapass, et bevis på at du har testet negativt for viruset nylig, er vaksinert eller har hatt viruset.

Etter at avtalen ble kjent er det nettopp skoleåpningen partitoppene trekker fram.

– Det er midt på natten, men avtalen om neste gjenåpning er klar. Barna kommer endelig tilbake på skolen på heltid, sier Venstre-leder Jakob Ellemann-Jensen.

Den omstridte regelen om at man må bestille bord minst en halv time på forhånd på barer og restauranter oppheves. Samtidig sløyfes også regelen om at private fester må slutte før klokken 23.

Før forhandlingene, som startet mandag kveld, sa flere partiledere at åpningen av barneskolen var en prioritet.

(©NTB)

Flere nyheter: