Menu
EU og Storbritannia ble julaften enige om en brexitavtale. Foto: Olivier Hoslet / AP / NTB)

Enighet om brexitavtale mellom Storbritannia og EU

EU og Storbritannia har endelig kommet til enighet om handelsavtalen som vil gjelde når Storbritannia forlater EU ved nyttår.

Av NTB | 24.12.2020 16:23:04

Politikk: Allerede tidlig på dagen kom de første signalene om at en avtale var innen rekkevidde og ville bli sluttført julaften. Etter flere forsinkelser kom varselet om at EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen og sjefforhandler Michel Barnier skulle orientere om utfallet klokken 15.55.

Siden britene formelt gikk ut av EU 31. januar i år, har de to partene forhandlet om en handelsavtale og det fremtidige forholdet mellom dem. Målet har vært å få på plass en løsning innen årsskiftet.

I forbindelse med utmeldingen ble det lagt inn en overgangsperiode. Fram til 31. desember skulle Storbritannia fortsette å være en del av de samme ordningene og avtalene som gjaldt før brexit. Det inkluderer deltakelse i EUs indre marked og tollunion. Også handelsavtaler med tredjeland har fortsatt å gjelde.

Bevegelsesfriheten mellom landene ble også bevart inntil videre. Fra årsskiftet må briter forholde seg til de samme reglene som reisende fra såkalte tredjeland når de besøker EU. Det samme gjelder EU-borgere som reiser til Storbritannia.

Utmeldingsavtalen fra sist vinter la opp til at den knappe overgangsperioden kunne forlenges med inntil to år, men det har britene konsekvent sagt nei til.

Mens grensen mellom britiske Nord-Irland og EU-medlemmet Irland var ett av de vanskeligste spørsmålene da utmeldingsavtalen skulle på plass, er det andre spørsmål som har dominert de nye forhandlingene.

Siden samtalene begynte i mars, har konkurranseregler, fiskeri og håndheving av en eventuell avtale vært de mest kompliserte punktene.

Flere nyheter: