Menu
England kunne juble for en ny målfest da Sverige ble knust i EM-semifinalen. Søndag spiller hjemmelaget finale på Wembley. Foto: Rui Vieira, AP / NTB

England danset til EM-finale – Sverige slått 4-0

Sverige presset England hardt, men sløste med sjansene. Det gjorde ikke EM-vertene, som vant semifinalen 4-0 og er klar for Wembley-finale.

Av NTB | 26.07.2022 22:50:47

Sport: Beth Mead banket inn ledermålet på pasning fra Lucy Bronze. Rollene var ombyttet ved 2-0, før innbytter Alessia Russo superfrekt hælsparket inn det tredje målet mellom beina på keeper Hedvig Lindahl. Fran Kirby fullførte verket med en lobb Lindahl ikke greide å stoppe.

Fotballens fødeland kan søndag ta sin første seniortittel for landslag siden mennene vant VM-finalen på Wembley i 1966. Kvinnene kan bli europamestere samme sted og gjøre slutt på «56 years of hurt».

For ett år siden spilte Englands menn EM-finale på Wembley og tapte på straffespark. Med 20-1 så langt i EM virker kvinnelaget ustoppelig i jakten på sin første tittel.

– Vi startet ikke bra og hadde det tøft, men vi fant en måte å håndtere det. Jentene har vist sin motstandstyktighet et par ganger i EM, og jeg er utrolig stolt av dem, sa landslagssjef Sarina Wiegman til BBC.

Hun kan for annen gang føre vertslandet til gull i EM, etter at hun gjorde det med Nederland i 2017.

Mead herjet med Norge i gruppespillet og gjorde hattrick i den knusende 8-0-seieren. Etter bidraget mot Sverige er hun oppe i seks mål og tre assist i sommerens sluttspill. Arsenal-spilleren er den aller sultneste av Englands mål-og tittelhungrige løvinner.

Den første kom etter 20 sekunder. Fridolina Rolfö overrumplet Keira Walsh med ballen og satte i gang en kontring. Stina Blackstenius spilte Sofia Jakobsson gjennom, og med sin første ballberøring i EM satte hun Mary Earps på en prøve keeperen besto med en glimrende beinparade.

Før det var spilt ti minutter måtte Earps ut i full strekk for å redde Blackstenius’ avslutning etter en ny lynkontring, og på det følgende hjørnesparket nikket samme Blackstenius i tverrliggeren på serve fra kaptein Kosovare Asllani. Hjemmefavorittene var rystet.

– Målet kom på et gunstig tidspunkt, for vi følte presset, sa Mead til BBC.

Scoringen var en kraftig vitamininnsprøyting i det engelske laget, mens svenskene ikke lenger lyktes like godt med sitt aggressive press. Det var hjemmelaget som avsluttet omgangen best.

Målet som punkterte kampen kom da svenskene framsto handlingslammet på et hjørnespark fra Mead bare to minutter ut i den andre omgangen. Bronze fikk nikke helt alene, men hun hadde en haug av både med- og motspillere mellom seg og målet. Ellen White lot den gå, og ballen spratt mellom beina på Linda Sembrant før den forsvant inn i hjørnet bak en overrumplet Lindahl.

Noen minutter tidligere hadde Lauren Hemp skutt i tverrliggeren på innlegg fra superinnbytter Russo. I det 68. minutt scoret Russo sitt fjerde EM-mål i sitt femte EM-innhopp. Hun ble satt opp av Fran Kirby. Lindahl reddet det første skuddet, men Manchester United-spilleren løp opp ballen og hælsparket den inn.

Kirby satte punktum kvarteret før slutt med en lobb Lindahl fikk hånden på, men bare hjalp videre inn i mål.

Sverige må fortsatt se langt etter sin første tittel siden England ble slått på straffespark i den aller første EM-turneringen for kvinner i 1984. Søndag spiller England for sin første tittel mot enten Tyskland eller Frankrike.

Sverige satte Wiegmans seiersvante lag på prøve helt fra start, var best den første halvtimen og hadde noen eventyrlige sjanser.

England mistet ikke troen på egne offensive ferdigheter, skapte noen halvsjanser og truet stadig med å få til mer. I det 34. minutt kom gjennombruddet. Et innlegg fra venstre gikk gjennom feltet, men Bronze slo rett inn igjen fra høyre. Mead hadde rom mellom Hanna Glas og Magdalena Eriksson til å dempe ballen, vende og banke den i mål.

Sverige ga seg ikke og kom til noen store sjanser til å skape my spenning. Earps reddet glimrende da Blackstenius avsluttet med kneet på den største av dem i det 65. minutt.

(©NTB)

Flere nyheter: